Радість і сміх: як розвинути в дитини почуття гумору

Які люди викликають у вас симпатію? Пригадайте людей, які легко заговорювали з вами й ставали вашими добрими знайомими або навіть друзями. Який образ постає перед вами, коли ви чуєте вираз «успішна людина»? Напевно, усі ці особистості мають спільну рису — добре почуття гумору. Гумор — суспільне явище, яке допомагає зближуватися з людьми, легко переживати негаразди та ставитися до себе й оточуючих не так суворо. І безперечно, люди з добрим почуттям гумору — інтелектуально розвинені, та навпаки. 

Почуття гумору — не спадкова риса, а набута навичка. Зазвичай розвиткові почуття гумору в дитини не приділяють особливої уваги, а дарма. Бо слід знати, що в різному віці діти по-своєму проявляють це почуття. Спочатку їм здаються смішними якісь речі та дії, які відбуваються не так, як зазвичай; пізніше, у дошкільний період, вони перебувають на етапі «туалетного гумору», а у шкільному віці починають сміятися над словесними жартами, каламбурами тощо. Тож, любі батьки, не впустіть моменту й починайте розвивати цю навичку в дитини змалечку, якщо хочете, аби в дорослому віці в неї сформувалося вишукане почуття гумору, а не залишилося на «туалетному» етапі. До того ж, на думку психолога Льва Виготського, спілкування, у якому є місце для гумору, прискорює інтелектуальний розвиток дитини.

Як розвинути почуття гумору

  1. Будьте хорошим прикладом. Діти переймають ваші манери, зокрема й ваш стиль жартів або відсутність почуття гумору. Умійте перетворювати дрібні хатні прикрощі на жарт, а не сваритися або жалітися натомість. 
  2. Звертайте увагу дитини на смішне, коли дивитеся виставу в театрі, мультфільм, фільм або читаєте книжки. Щиро смійтеся над вдалими жартами.
  3. Частіше грайте в кумедні ігри, залежно від віку вашої дитини. Немовлята, хоча ще не мають почуття гумору, проте реагують на мамину усмішку й усміхаються у відповідь. Тож жартувати з ними можна, скорчивши смішну міну або полоскотавши їх. Малюки добре сприймають фізичний гумор. З дітьми старшого віку вже можна гратися в слова, складання кумедних казок із випадкових фраз, показувати їм картинки із якимись невідповідностями, читати небувалиці. З молодшими  школярами вже можна грати в ігри на кшталт «корови», а з підлітками дивитися кумедні серіали й фільми, попередньо обираючи найкращі з них.
  4. Поважайте й цінуйте дитячий гумор, навіть якщо жарт вам здається несмішним. Діти у віці двох років уже можуть робити спроби розсмішити дорослих, утнувши якусь витівку або показавши на носик замість оченят, коли ви просите показати якусь частину тіла. Діти у віці 3-5 років можуть повторювати один і той самий жарт декілька разів, а дошкільники й молодші школярі розповідатимуть дитячі анекдоти, причому сміятимуться, щоразу повторюючи той самий дотеп. Усміхайтеся, зважайте на вік і особливості дитячого сприйняття. 
  5. Коли дитина починає жартувати на «туалетні» теми, не реагуйте надто бурхливо. Залежно від віку дитини, м’яко починайте пояснювати, де такі жарти доречні, а де ні, поступово підводячи до того, що існують більш вдалі та смішні жарти. 
  6. Навчайте дітей, як смішно жартувати, обираючи найкращі зразки жартів і відстежуючи власний гумор, але в жодному разі не критикуйте за спроби пожартувати ваших маленьких дотепників.

Нехай радість і сміх оселяться у вашому домі, а витончене почуття гумору допомагатиме у скрутних ситуаціях.