Чому дитина часто хворіє?

Здоров’я дітей посідає перше місце в рейтингу батьківських хвилювань. На другому місці, мабуть, розвиток і освіта. Про останнє ми пишемо доволі багато, а наразі поговоримо про дитяче здоров’я.

Більшість дітей народжуються здоровими, вірусні захворювання й застуда у малюків трапляються рідше, ніж у дітей дитсадкового або шкільного віку. 

Як правило, немовлята хворіють, коли в родині вже є старші діти, які «приносять» додому віруси. Звісно, потрапляючи до соціуму, діти починають хворіти частіше. На думку педіатрів, це нормально, адже таким чином у дітей формується імунітет. Але чому одні з них хворіють по три дні, а інші одужують лише через два тижні та не без допомоги антибіотиків? Справа в імунітеті, який закладається ще в утробі матері, але який можна зміцнювати за допомогою певного способу життя. 

Від чого залежить частота захворювань

  1. Інтенсивність контактів з іншими дітьми/людьми,
  2. вроджений імунітет,
  3. спосіб життя й харчування родини й дитини зокрема,
  4. психологічний стан.

Отже, зрозуміло: що з більшою кількістю людей спілкується дитина, то більшою стає вірогідність познайомитися з новим вірусом. Познайомитися — та лягти в ліжко на тиждень-два, або познайомитися — та потоваришувати з ним. 

Якщо дитина має міцний імунітет, то організм сам легко впорається з хворобою. Легко — це не означає, що без нежитю й температури, навпаки, вони є нашими помічниками. Нежить і підвищена температура  — це захисна реакція організму. З нежитем виводиться слиз разом зі шкідливими мікробами, а за підвищення температури організм починає інтенсивно виробляти інтерферон, що активно бореться з вірусами.

Звісно, від вродженого імунітету також залежить те, як довго хворітиме дитина й чи матиме вона ускладнення. Але є гарна новина — імунітет можна зміцнювати. 

Як зміцнювати імунітет дитини без ліків

  1. Скоригуйте раціон дитини й не годуйте її насилу. Діти мають їсти тоді, коли зголодніли і стільки, скільки хочуть. Аби попередити всі заперечення, зауважимо, що, звісно, у вашому домі у вільному доступі не повинно бути некорисних продуктів, як-от цукерок, чипсів, магазинних солодощів із незрозумілим складом, ковбаси — одним словом, промислової продукції з багатокомпонентним складом. Взагалі, читати склад на упаковках продуктів — вельми корисна звичка, яка збереже ваше здоров’я.

Відомо, що свіжі овочі очищують організм, а фрукти збагачують його вітамінами й мінералами. Зверніть увагу на те, яку частину раціону вашої дитини складають свіжі овочі та фрукти. Про те, як збільшити їх споживання, ми розповімо в одній із наступних статей.

  1. Стежте за питним режимом дитини. Бажано, аби вона випивала достатню кількість води. Зневоднення організму призводить до хвороб.
  2. Дитина має багато часу проводити на свіжому повітрі. Тож намагайтеся влаштувати її день так, аби вона гуляла не менше двох годин узимку й не менше чотирьох — улітку. Хоча влітку бажано перебувати на свіжому повітрі цілий день.
  3. Заняття фізкультурою мають стати щоденною звичкою. Добре, якщо дитина займається спортом і відвідує гуртки й секції, але щодня зранку привчіть її робити нескладні вправи. Ранкова фізкультура розганятиме лімфу, яка відіграє дуже важливу роль у захисті організму від вірусів і мікробів.
  4. Загартовуйте дитину змалечку. По-перше, вдягайте її відповідно до погоди, а не «про всяк випадок». Пам’ятайте, що діти — це не слабенькі маленькі люди. Природа наділяє людей від самого народження всім необхідним для здоров’я, головне, не вимкнути ці природні захисні механізми своєю надмірною опікою. Отже, не бійтеся холодної води, вимкненого опалення в домі, «без шапки» тощо. Та пам’ятайте про здоровий глузд, без фанатизму.
  5. Режим дня відіграє неабияку роль у здоровому розвитку дитини. Зрозуміло, що в сучасному темпі життя, коли батьки працюють допізна, неможливо вкладати спати дітей о 21:00, але принаймні намагайтеся, аби діти лягали не пізніше 22:00, незалежно від буднів та вихідних.
  6. Відомо, що під час стресів імунітет слабшає. Тож якщо дитина переїздить, змінює школу або має конфлікти з однокласниками чи вчителями, вона може почати хворіти  частіше. Зважайте на психологічний стан своєї дитини, допомагайте їй пережити кризи, захищайте, робіть її життя максимально комфортним психологічно.

Як боротися з хворобами в натуральний спосіб

Під час гострої фази ГРВІ:

  • не збивайте без потреби температуру ліками;
  • збільште кількість пиття та зменште кількість їжі;
  • активно використовуйте для пиття лимон, свіжий імбир, калину, чорну смородину, малину;
  • робіть трав’яні чаї, попередньо порадившись із лікарем та якщо у дитини немає алергії;
  • відрегулюйте температурний режим у приміщенні (за словами доктора Комаровського, повітря має бути чистим, вологим і прохолодним).

Отже, дотримуйте правил здорового харчування та способу життя (максимум свіжих овочів і фруктів, загартовування, режим дня), майте здоровий глузд (уникайте поїздок у громадському транспорті під час епідемій, якщо можна пройтися пішки, а також, звісно подорожей у країни під час спалаху епідемії, як-от коронавірусу в Китаї, наприклад) та зберігайте спокій, як то кажуть.

Будьте здорові!