Як допомогти дитині полюбити овочі та фрукти

Дитина залюбки смакує шоколадними батончиками, макаронами або смаженою картоплею, але нізащо в світі не погодиться з’їсти салат із свіжих овочів? А яблука, турботливо покладені вами в шкільний рюкзак, повертаються додому цілі й неушкоджені? Проблема, але не катастрофа.

По-перше, харчові вподобання та харчова поведінка формуються ще змалечку, коли дитина починає їсти щось, окрім материнського молока або суміші. Тож, якщо у вас ще є немовлята, просто не припустіться чергової помилки: намагайтеся якомога довше не давати дитині промислові солодощі. Тримайте оборону під натиском люблячих бабусь, які вважають, що без шоколадки дитина помре від нестачі глюкози або буде позбавлена дитинства. Промислові солодощі спотворюють смакові рецептори, внаслідок постійного споживання таких продуктів дитина починає погано відчувати натуральний солодкий смак, а отже солодке яблуко чи груша здаються їй несмачними, а морква і поготів.

По-друге, якщо вже сталося, як сталося, не панікуйте й не рубайте з плеча: мовляв, усе, геть шоколад, у нашому домі оголошується здоровий спосіб життя. Такі заяви спричинять опір, та не лише у дітей, а й у дорослої частини вашої родини. Тоді що робити? Ось покроковий рецепт.

    1. Не треба ні від чого відмовлятися. Наша психіка працює так, що саботує будь-які заборони. Натомість поступово вводьте нові корисні продукти в денний раціон родини. Для початку, наприклад, замініть яйця або бутерброди на більш корисний сніданок для дитини: лляну кашу або смузі. Якщо дитина відмовляється їсти свіжі овочі й салати з них, запропонуйте їй спробувати, скажімо, морквяний фреш.
    2. Вивчайте нові рецепти. На щастя, в наш час браку інформації немає. В інтернеті ви знайдете чимало корисних рецептів. Підпишіться на блоґерів, які стоять на захисті здорового способу життя, — вони часто публікують кулінарні пости. Крім того, ви отримаєте нові знання про здоров’я дорослих і дітей. Але пильнуйте! Фільтруйте інформацію, критично ставтеся до кожної думки, шукайте обґрунтування в працях всесвітньо відомих дослідників і лікарів.

 

  • Подавайте страви красиво. Діти обожнюють, коли страва художньо оформлена. За правильної подачі вони можуть з’їсти те, від чого воротили носа й плювалися раніше. Навіть банальне яблуко можна дати цілим — і дитина відкусить його пару разів, а можна нарізати й красиво розкласти на тарілці або, ще краще, викласти картину з фруктів і овочів — і за десять хвилин тарілка спорожніє. Зверху на лляній каші з ягодами можна викласти з тих самих ягід картинку: смайлик або сердечко.
  • Приховуйте складові страви. Не розкривайте секрет свого нового кулінарного шедевру, поки діти не спробують його на смак. Адже вони дуже вразливі, і якщо почують назву інгредієнта, який не люблять, то до страви й пальцем не доторкнуться. Але ви ж знаєте, що будь-який продукт можна подати так, що він смакуватиме навіть тим, кому геть не подобається в окремому вигляді. Чого варта лише ідея фруктових салатів! Ви змішуєте нарізані фрукти між собою або міксуєте їх із горіхами, додаєте йогурт або вершки — і ваш «секретний» інгредієнт прихований.
  • Не змушуйте їсти нові страви. І не вимагайте похвали. На початку вашого нового кулінарного шляху можуть траплятися невдачі, коли, наприклад, ніхто з членів родини не оцінить вашого шедевру. Головне, не опускайте рук. Експериментуйте далі — і у вас усе вийде: ваше родинне меню може цілком оновитися, але не відразу, у декого на це йде півроку або рік.
  • Запроваджуйте нові традиції. Ми й самі не помічаємо своєї залежності від їжі. Посварилися з коханою людиною — їмо тістечко, аврал на роботі — п’ємо багато кави з печивом, дитина забилася й плаче — даємо їй цукерку. Таким чином ми заміщуємо емоції їжею, до того ж зазвичай не дуже корисною. Якщо ви звикли по вихідних дивитися всією родиною кіно під попкорн або щовечора збиратися на чаювання з тістечками, спробуйте замінити попкорн на фіники, пастилу або фруктову нарізку, а магазинні тістечка — на корисні солодощі власного виробництва. Бракує часу? На щастя, зараз популяризується здоровий спосіб життя, відмова від цукру, глютену тощо. Тож наразі легко знайти солодощі домашнього виробництва, та й навіть на полицях супермаркетів уже з’явилися такі.

 

Бажаємо здоров’я вам і вашій родині, та нехай смак життя полягає не лише у їжі!