Магія гри: 5 способів навчати граючись

Хочете якнайшвидше навчити дитину чогось? Зробіть це за допомогою гри. Ця порада універсальна: вона працює як для немовлят, так і для старшокласників, як для навчання абетки, так і  для навчання грамотного поводження з грошима. 

Звісно, що менший вік дитини, то більшу роль у її житті відіграє гра. Дошкільники взагалі навчаються граючи, часто навіть не усвідомлюючи самого процесу навчання. У випадку зі старшими школярами слід мати певні педагогічні навички, щоб залучити гру до навчального процесу, але батькам це також під силу завдяки ігровим наборам, а також арсеналу давно відомих ігор.

Розвивальні й навчальні ігри

Існує безліч пропозицій розвивальних ігор для дітей як у фізичному, так і цифровому вигляді. Ні для кого не секрет, що є розвивальні онлайн ігри навіть для трирічних малюків!

Але все ж таки радимо вам звернути увагу на паперові розвивальні ігри для дітей. Ви можете пошукати їх на книжкових сайтах, у книжкових крамницях, дитячих відділах супермаркетів, а також на книжковому ринку. З чого почати? 

По-перше, визначитися з віком дитини, а по-друге — з тематикою. Вашій дитині 4 роки, і вона прагне вивчати букви? Чудово, існує безліч варіантів ігор, які навчають абетки: гра «Абетка на піску», різні варіанти карткових ігор або пазлів, ігор на липучках. Зверніть також увагу на книжки-іграшки. Якщо, наприклад, ваша дитина — молодший школяр, якому важко дається математика, оберіть логічні й математичні розвивальні ігри. Іноземну мову також легше вивчати за допомогою навчальних наборів.

Як захопити навчанням учнів середньої школи та старшокласників? За допомогою наукових ігор! Саме завдяки ним діти ставлять власні експерименти, проводять дослідження і… вивчають шкільний матеріал з природничих наук, самі того не усвідомлюючи!

Настільні ігри

Окрім суто розважальних, існують пізнавальні настільні ігри, як-от вікторини. Вони підійдуть для дітей віком від 6—8 років. Правила вікторини всім відомі: перемагає той, у кого буде найбільше правильних відповідей. Змагальний дух спонукає дітей до перемоги, а отже і до здобуття нових знань. Граючи у вікторину, кожен гравець буде у виграші в результаті, бо навіть якщо він не знатиме правильної відповіді, він дізнається її під час гри та краще запам’ятає.

До речі, навчання дітей фінансової грамотності дуже ефективне, коли ви залучаєте економічні настільні ігри на кшталт «Монополії».

Рольові ігри

З малюками вкрай необхідно грати в рольові ігри. Завдяки ним діти вивчають довкілля, розвивають мовлення, вчаться правил поводження в соціумі, вивчають нові професії та їхні особливості, вчаться простій лічбі тощо. Якщо з малюками грають дорослі, то діти дошкільного та молодшого шкільного віку грають у рольові ігри між собою. Ігри залишаються тими самими («в лікаря», «в магазин», «у будівництво» і т. ін.), але у віці 5+ діти вже додають більше деталей, вони здатні змайструвати власноруч або відшукати необхідний реквізит з-поміж підручних предметів. Щодо підлітків, то деякі психологи-практики дуже вдало використовують рольові ігри для розв’язання певних психологічних проблем. Та й навіть дорослі грають у такі ігри на різних тренінгах або розстановках. Рольова гра допомагає  визволити свою особистість з нав’язаних рамок, настанов, людина вивільнюється, бо у грі вона не є собою, а грає когось іншого, хоча насправді… Напевно, ви зрозуміли.

Словесні ігри

Дуже гарний спосіб збільшити словниковий запас, розширити кругозір, загальну ерудицію, вивчити іноземну мову, потренувати уяву й фантазію, а для молодших дітей так звані «ігри в слова» допомагають у вивченні звуків, що необхідно для подальшого навчання читання. Так, граючи з 4-5-річною дитиною у загальновідому гру «Міста», але називаючи не міста, а овочі/фрукти, скажімо, можна швидко навчити дитину визначати перший звук у слові, а згодом — і останній. Гра «в рими» розвиває фонематичний слух та інтелект дитини.

До словесних ігор належать також всілякі різновиди ігор в асоціації. Вони дуже добре розвивають фантазію, а також емоційний інтелект.

Ігри на папері

Усім відома з дитинства гра «Морський бій» може передувати вивченню дітьми системи координат. А «Шибениця» (чи «Кат»), у якій слід відгадати задумане суперником слово, окрім того, що має всі переваги ігор у слова, ще й підтягне орфографію: адже якщо дитина вже здогадалася, яке слово загадане, але не знає, як воно правильно пишеться, вона може схибити в одній букві і програти — відтак вона запам’ятає правильне написання слова.

Отже, ви бачите, як багато користі від ігор, тож не кидайтеся навчати чогось свою дитину, всадовивши її за стіл, запропонуйте їй пограти — вона вам не відмовить, це точно!