Як вижити з дітьми на карантині та вийти переможцем

Отже, ви опинилися вдома з дитиною і купою завдань. Спочатку ви намагаєтесь прожити цей час так, як ніби нічого не сталося. Розплановуєте все ідеально: підйом, сніданок, навчання, обід за розкладом, мультики тільки по 15 хвилин. Цей прекрасний план руйнується вже в перший день. Не хвилюйтеся, ми теж маємо план.

З чого почнемо

Давайте не будемо обманювати себе: «як завжди» не вийде. І це не привід переживати: для дитини такий режим — не тільки стрес, але і чудове тренування на самостійність, і захоплююча гра, і прокачування емоційного інтелекту.

Найголовніше: будь-які нові умови дозволяють нам краще дізнатися один одного, придивитися, багато помітити й зрештою освіжити відносини з близькими.

Загалом, пропонуємо ставитися до ізоляції як до відмінної можливості заново познайомитися зі своїми дітьми. Так, доведеться і чимось допомогти, і підготуватися, і роботу ніхто не скасовував — але при правильній розстановці сил це може дати вам багато цінного досвіду і незвичайних, яскравих емоцій.

Діти дошкільного віку (3 – 6 років)

Які проблеми?
– Цілий день треба розважати дитину, а роботи купа і суп сам себе не зварить
– Можна з’їхати з глузду, якщо постійно бути разом

Як вирішити?
Є чудова гра — квартирний квест. Візьміть зошит і напишіть якомога більше завдань, з якими ваша дитина впорається не виходячи з дому. Що це може бути?
– Відшукати у квартирі десять круглих предметів.
– Знайти по два предмети — м’яких, червоних, смачних, гострих, батькових, в клітинку.
– Згадати п’ять своїх улюблених запахів і спробувати один з них поселити в будинку (розчавити лимон, відкрити упаковку мила, розтерти в руці пару зерняток кави).
– Знайти заздалегідь захованих вами десять олов’яних солдатиків.
– Переставити місцями кілька предметів так, щоб тато і мама не зуміли здогадатися, що переставлено.

Кожен раз, коли дитина приходить до вас зі своїм «мені сууумно» – вистрілюйте в нього новим завданнячком. Заздалегідь продумайте призи: маленьку цукерку, наклейку, можливість десять хвилин пограти в комп’ютерну гру чи інше.

Діти шкільного віку

Які проблеми?
Доведеться просиджувати з дитиною годинами, роблячи уроки.
Він не захоче займатися нічим корисним і буде байдикувати.

Як вирішити?
Перша половина дня учнів школи «Ранок» зайнята уроками. Адже у школі функціонує повноцінна форма дистанційної освіти. Але що робити, коли у школі немає дистанційного навчання?

На час карантину у видавництві «Ранок» запустили Всеукраїнську Віртуальну школу «Ранок», де проходять безкоштовні онлайн-уроки для учнів та віртуальні педради для вчителів. Навчання для учнів проходять за трьома рівнями навчання: рівень «Розвідники» (1–4 класи), рівень «Дослідники» (5–9 класи), рівень «Винахідники» (10–11 класи)рівень «Розвідники» (1–4 класи), рівень «Дослідники» (5–9 класи), рівень «Винахідники» (10–11 класи).

Дистанційні уроки за темами, які мають вивчатися відповідно до календарно-тематичних планів, для учнів від авторів підручників, методистів і науковців забезпечать своєчасне засвоєння знань учнями та скоротить час для повернення у звичний режим навчання в школах. «Ранкові зустрічі» (щодня о 9:30) і навчальні відеоролики, руханки, мінітеатр та інші освітньо-розважальні цікавинки забезпечать необхідний рівень гейміфікації, щоб усі знання було засвоєно.

Щоб долучитися до Віртуальної школи «Ранок», переходьте за посиланням.

Поки дитина вчиться, ви можете спокійно попрацювати. Але що робити потім, адже вам і далі треба працювати

Для дітей молодшого шкільного віку можна пограти у гру «Місія здійсненна». Наприклад, дитині задали зробити доповідь, презентацію або кросворд. Відразу виникає спокуса підхопити цю задачу і зробити її майже без участі дитини, разом з двома десятками своїх повсякденних справ. А чи не краще запропонувати дитині зіграти роль суперагента і брати участь в усьому розібратися?

Завдання номер один — розбити процес на етапи. Що нам потрібно для доповіді? Гугл? Аркуш паперу? План? Перелік запитань? Картинки?

Номер два — навчитися гуглити. Ось прямо як справжній розвідник сканувати інформаційний простір в пошуках чогось цікавого. Звіряти інформацію з двох різних сайтів. Шукати ворогів, які намагаються нас заплутати й підсунути невірні відомості про жовтець або жирафів.

Нарешті, фінальна місія — звіт. Потрібно уявити в центральне розвідувальне управління результати своїх пошуків.
На кожному етапі необхідно час від часу доповідати обстановку начальнику (тобто вам), повідомляти про труднощі, щоб отримати мотиваційний «ми в вас віримо» або «планета не виживе без вашої світлої голови й надійних рук».

В результаті: ви отримуєте можливість дізнатися, в чому у дитини дійсно заковика з навчанням, і допомагаєте йому в незвичайних, екстремальних умовах придбати безліч корисних навичок.

Для підлітків є інший підхід: помінятися ролями.

Всі діти старше десяти років в чомусь так розбираються краще за батьків. Вони більше знають про аніме і сучасну музику, більше разів можуть підтягнутися, а може бути, краще розуміють у техніці й 3D-анімації.

Попросіть дитину стати вашим тренером на час карантину. Відведіть час для занять, поставте собі за мету, дозвольте йому бути наставником. Це дуже корисна терапевтична практика, яка приносить багато користі й дитині, і вам, і контакт між вами зміцнює, і дозволяє батькам оцінити, наскільки виросли їхні діти.

В результаті: сидіння в мережі частково взято під контроль, внесений вклад в подальшу освіту і кар’єру дитини, з батька збита «корона», що не дозволяє спілкуватися відкрито і довірливо.

Тримайтеся, любі батьки.