Організація дистанційного навчання у середній та старшій школі

Школа працює на платформі Google Classroom з відеочатом Meet. Уроки проходять згідно розкладу. Починаємо о 9.00. Плануємо уроки у Google-календарі.  

Кожного тижня учні отримують розклад онлайн-уроків та посилання, за якими вони заходять до відеочатів. Викладачі проводять 60% уроків онлайн (3-5 уроків на день). Решта – самостійна робота учня. Кожен день в Classroom вчителі додають матеріал з кожного предмета.

У матеріал входять:

  •  текстові документи; 
  • Google-форми та тести;
  • презентації;
  • відео та аудіо файли. 

Відео матеріали використовуємо з різних ресурсів, найпопулярніші з них це Twig та You Tube. Викладачі також записують свої власні відео і презентації, пояснення до тем. Учням надходить сповіщення на електронну пошту про те, що вчитель завантажив нове завдання. Коли учень виконав завдання, вчителю також надходить сповіщення про виконання. 

Вчителі перевіряють роботу учня і дають оборотній зв’язок  – оцінка або словесний коментар, краще, якщо і те і інше. Дітям дуже важливе позитивне емоційне підкріплення. Оцінки виставляють в онлайн-журналі.

Як проходять уроки онлайн?

 Ми максимально перенесли всю нашу навчальну діяльність в онлайн-формат. Учитель організовує  в Google-календарі зустріч в Meet, учні приєднуються до зустрічі за посиланням. Учитель вітається з дітьми, створює психологічно сприятливу атмосферу для навчання шляхом короткої розмови з учнями – про погоду, настрій, їхні справи, тощо. 

Потім переходить до теми уроку, чітко визначає Що? Де? Для чого? Адже діти повинні уявляли собі про що буде йти мова на уроці. 

Вчитель пояснює тему за допомогою онлайн-інструментів – відео, презентації, онлайн-дошка. Урок супроводжується живим і активним спілкуванням учнів з учителем. 

Наша задача – створити освітнє середовище, яке спонукає дитину до пошуку інформації і розвитку. Тому вчителі намагаються додати у кожен урок виклик, коли діти не тільки дізнаються щось нове, але і активно перетворюють знання на компетентності. Як ми це робимо дистанційно? Проблемні питання, які обговорюють в групах, діти створюють власні презентації і тести до тем, онлайн-сторителлинг, квести, онлайн-подорожі. Ми додатково використовуємо професійні онлайн-ресурси, щоб урізноманітнити навчання – Mozabook, Mozaweb, Scratch 3 online, Learning apps., Scratchwork,  Classmaker, Classtime, Kahoot, Cambridge LMS, British Council, ESLGames, тренажер з правопису онлайн, Ранок-Інтерктив, YouTube – цікава наука, TEDtalks,  YouTube – My book, Twig, TigTag, Quizlet, Edpuzzle.

Учні мають можливість індивідуального спілкування з учителем через платформу Classroom, шляхом приватних повідомлень і коментарів. Діти надсилають фото своїх робіт, або виконують їх онлайн і надсилають результати в Classroom. 

Класний керівник

Дуже важливу роль у дистанційній освіті відіграє класний керівник – він інформує і дітей, і батьків про уроки та всі шкільні події. Крім того, веде моніторинг успішності учнів з усіх предметів, кожного тижня дає детальний зворотній зв’язок батькам про все, що відбувалось протягом тижня. Раз на тиждень проводить зустрічі – рефлексії з учнями – спілкуються, підбивають підсумки, діляться успіхами і враженнями, відвідують онлайн-кінотеатри, виставки, музеї.

Психологічна підтримка

Психологи школи також активно долучились до процесу і щотижня проводять зустрічі з  класами у форматі онлайн-тренінгів. Ось коротенький список тем, які вже обговорювали з учнями:

  1. Конфликт. Стратегії його дозволу. Співпраця, як найбільш ефективна стратегія.
  2. Эмоции. Про що вони говорять.
  3. Потреби. Піраміда потреб Маслоу. Її вершина – самоактуалізація. Як до неї прагнути.
  4. Самооцінка. Формування адекватної самооцінки.
  5. Дружба. Що вона в себе включає. Основні правила дружби.
  6.  Цілепокладання. Від мрії до досягнення мети.

Психологічна підтримка дуже важлива у цей час для учнів та їх  батьків і вчителів. Тому наша психологічна служба працює майже цілодобово.

Ми також організували групу продовженого дня, наші тьютори виходять онлайн після уроків, щоб пояснювати, що не зрозуміло, допомагати з виконанням завдань та просто поспілкуватися з дітьми.

Чи є  зараз в школі позаурочна діяльність?

Так, є – цікаві активності і челенджи. Що вже провели:

  • Читання віршів онлайн
  • Танцювальний челендж
  • Спортивний марафон
  • Креативний карантин – що я вмію класно робити, які мої таланти – відео челендж

Тож нудьгувати нема коли. 

В нашій школі ми практикуємо уроки за вибором. Ми перенесли цю практику і в дистанційне навчання. Зробили це у форматі Відкритих Студій «Цікаві події, про які навчальна програма замовчує» – вчителі готують цікавий урок-вебінар – це і вікторини, і подорожі, і квести, і інтерактиви, і speaking club – створюють подію в Google-календар і запрошують учнів різних класів. Таким чином, у дітей є можливість вибору «куди піти» і «що послухати». Ось деякі з наших студій:

  • Speaking Club: Whatever makes you happy
  • Віртуальна лабораторія щастя
  • Математичний брейн ринг
  • «Хронологія в «крилатих назвах».
  • «Пікнік на узбіччі». Вплив творчості братів Стругацьких на створення культури сталкерів. Взаємозв’язок між ЧЗВ та повістю.
  • Квест – Пошук скарбів у світових музеях (англійською мовою)
  • «Ескулап, карантин і не тільки… – година цікавих повідомлень»
  • «Що? Де? Коли?». За короткий час ми з вами дізнаємося про цікаві, інколи фантастичні моменти, які привели вчених до відкриттів, що перевернули світ науки.

На завершення – онлайн освіта – це реальний виклик та реальна можливість розвитку компетентностей, це значний крок до самостійності, відповідальності та формування нового світогляду. І ми використовуємо цю можливість на всі 100%

Реєструйтеся на День відкритих онлайн-знайомств у школі Ранок за посиланням.