Як допомогти дитині стати уважнішою?

Увага – це здатність виділяти предмети, об’єкти і явища дійсності, найбільш актуальні у даній конкретній ситуації.

Формуванню уваги сприяють різноманітні ігри і вправи на спостережливість.

Пошук відповідностей, помилок, відмінностей привертає і підтримує увагу дитини, вчить її концентруватися без додаткового призову до уважності.

Доведено, що найлегше діти зосереджуються на візуально оформленій інформації. Вибираючи ігри та вправи на увагу для дітей, батькам важливо враховувати цей нюанс.

Пропонуємо вам такі ігри на розвиток уваги:

«Лабіринти»

Лабіринти спрямовані на формування необхідних для будь-якої діяльності якостей: концентрації і стійкості уваги, вміння планувати свою діяльність і здійснювати самоконтроль – вданому випадку – не допустити «помилковий хід».

Саме завдання, форма його пред’явлення, як правило, викликають інтерес у дітей. З метою залучення й утримання уваги дитини можна зробити різні варіанти лабіринтів за складністю і зовнішньому оформленню.

«Будь уважним»

Зберіть осінні кленові листочки, уважно їх роздивитися один листочок, а потім перемішати його з іншими. Після цього попросіть дитину, знайти той самий листочок, який вона уважно поглядала. Таке завдання на розвиток уваги для дітей можна повторювати з  камінчиками, фруктами, овочами або будь-якими іншими предметами, які самостійно може зібрати дитина.

Запропонуйте дитині уважно розглянути хмари на небі і розповісти, на що вони схожі. Фахівці впевнені, що зосереджуватися корисно на різних об’єктах.

«Що змінилось?»

Дитина малює нескладний для неї малюнок (дім, кішку тощо), дає дорослому і відвертається. Дорослий домальовує кілька деталей і повертає малюнок. Дитина повинна помітити, що змінилось на малюнку. Потім дорослий і дитина можуть помінятися ролями. 

«Розстав крапки»

Взяти два аркуші паперу і розкреслити на клітини (9, 12, 16) в декількох клітинах (для початку не більше 5) намалювати літери, крапки або інші однакові знаки. Дитина протягом хвилини повинна запам’ятати розташування знаків і повторити їх на другому аркуші. Згодом можна збільшувати число квадратів і знаків.

Авторка: Юлія Володимирівна Єфімова – вчитель-логопед школи «Ранок»