Варіанти життя: який обрати?

Ерік Берн говорив, що життєвий сценарій ми засвоюємо або створюємо на несвідомому рівні, засвоюючи те, що нам транслювали батьки словами, вчинками, мімікою і жестами в дитячому віці, коли ще не сформовано критичне мислення. Дитина вбирає в себе все, як губка, не аналізуючи, а «ковтаючи» батьківські послання. Іноді діти, виростаючи, вибирають протилежний сценарій, не бажаючи повторювати життєвий шлях батьків.

У своїй книзі, відомий психолог В. М. Дружинін «Варіанти життя. Нариси екзистенціальної психології », демонструє свою класифікацію життєвих сценаріїв, він їх розділив на вісім типів і назвав «варіанти життя».

«Варіанти життя» є цілісною психологічною характеристикою індивідуального буття і визначається ставленням людини до життя.

Далі хочу дати короткий опис кожного типу.

1.Тип «ЖИТТЯ ПОЧИНАЄТЬСЯ ЗАВТРА»

Для людини, який вибрав для себе образ поточного життя як підготовка до “життя теперішнього”, “життя справжньої”, справжнє життя — є попередніми начерком, тренуванням. “Життя справжня, майбутня” стає сверхцінним, а “життя сьогоднішнє, несправжнє” знецінюється.

2.Тип «ЖИТТЯ ЯК ТВОРЧІСТЬ»

Творчий стан цих людей перетворюється в процес і захоплює основну частину життя, внутрішня робота душі відволікає людину від зовнішньої сторони буття. Байдужість до справ сім’ї, громадським і службових обов’язків, неприхильність до місця і часу типові для творчої людини.

  1. Тип «ЖИТТЯ ЯК ДОСЯГНЕННЯ»

Людина, яка прагне до досягнення мети, негативно оцінює сьогодення, але сповнений віри в майбутнє. Для нього немає другого, паралельно поточного часу і інших паралельних цілей. Досягати їх можна лише послідовно — одну за одною. І життя стає “вектором”, спрямованим від нинішнього світу в майбутнє.

  1. Тип «ЖИТТЯ Є СОН»

“Життя-сон” – бажаний варіант для тих, чий вантаж бід, праць і турбот непіднімний. Людина безпорадний у розв’язання життєвих проблем прагне вирватися з цієї реальності шляхом зміни стану свідомості і вибирає варіант “життя – мрії”. Засобами для догляду з важкої реальності можуть стати алкоголь, наркотики, книги, які читаються запоєм, телебачення, відеофільми, «Інтернет».

  1. Тип «ЖИТТЯ ЗА ПРАВИЛАМИ»

Людина, що вибрала «життя за правилами» позбавлений тягаря вибору: в кожній ситуації він знає, як чинити, а якщо не знає, то йому підкажуть знають і авторитетні люди. Таке життя надзвичайно зручна — вона позбавляє від необхідності думати про свої плани, перспективи чи сумніватися.

  1. Тип «ЖИТТЯ — ТРАТА ЧАСУ»

Час цим особам здається нескінченним і невичерпним, майбутнє — продовженням справжнього. Головний порок “життя — проведення часу” – відсутність минулого і нескінченність сьогодення. Тому потрібно грати, розважатися, імітувати життя, щоб наповнити світ і час подіями й відчути невідчутний час, зафіксувати власне життя в пам’яті.

  1. Тип «ЖИТТЯ ПРОТИ ЖИТТЯ»

Людина, що обрала шлях боротьби проти життя, швидше за все, піддавався жорстокому поводженню і насильства, і тепер він не сумнівається, що світ жорстокий і ворожий, а всі люди — вороги. Ображений, озлоблений, він готовий мстити за свої образи всьому світу. Життя перетворюється в постійну війну з джерелом страждань … самим життям.

  1. Тип «ЖИТТЯ ЯК ПРЕДМЕТ ТВОРЧОСТІ»

Ці люди активно конструюють або своє життя, або чужу і розпоряджаються часом як ресурсом. Вони діють відповідно до своїми бажаннями та здібностями. Припускають у своїй діяльності імпровізацію, вільність думок і вчинків в рамках закону.

Щоб бути творцем і творцем свого життя важливо прислухатися до себе, своїх бажань і вміти відокремити свої від чужих.

Практичний психолог  школи «Ранок» Нестерцова Наталія