Психологічні особливості молодшого підліткового віку

Бажання дитини бути дорослим вважається головним новотвором молодшого підліткового віку. У нього формуються своє світогляд, свої погляди, своя оцінка ситуації, він аналізує і критиці все, що йому пропонують і готовий стояти на своєму, сперечаючись з дорослими. Вони стежать за модою і дуже педантичні до свого зовнішнього вигляду. Вони чутливі та вразливі до різних зауважень на свою адресу. У манерах і поведінці підлітки наслідують дорослих, і претендують на рівноправність з ними.

Самооцінка підлітка залежить в першу чергу від оцінки його однолітками. Дитина шукає своє місце в ієрархії підлітків, авторитет яких в цей період стає важливіше, в порівнянні з дорослими. Вони порівнюють себе з іншими хлопцями, шукають свою схожість і відмінності. Важливо в цьому віці показати дитині його гідності, сильні сторони для формування адекватної позитивної самооцінки.

У цьому віці провідною діяльністю є спілкування з однолітками, важливість спілкування з дорослими йде на другий план. Саме в цьому середовищі вони вчаться навичкам спілкування, вчаться відстоювати свою думку, а також взаєморозуміння і взаємодопомоги. Для підлітків ставати важливим бути привабливим у протилежної статі. Прагнення до новизни обумовлено потребою до нових відчуттів, що з одного боку сприяє розвитку допитливості, але велика швидкість і перемикання на інший об’єкт, призводить до поверховості вивчення цього предмета. Захопленість значимої людини і цікаве пояснення може затримати увагу та інтерес підлітка. Але тільки у невеликої кількості підлітків інтереси переростають в стійкі захоплення. Якщо в молодшій школі дитина була поглиненена самої навчальної діяльності, то у підлітків мотивацією до навчання може бути прагнення зайняти певне положення в класі, домогтися визнання однокласників.

  1. Психологічні потреби дитини 11-13 років:
  2. Потреба в самопізнанні.
  3. Потреба в спілкуванні з однолітками.
  4. Потреба в спільній колективній діяльності з однолітками.
  5. Потреба в прийнятті однолітками та батьками його таким, яким він є.
  6. Потреба в близьких дружніх стосунках з однолітком однієї статі, з яким можна було б ділитися своїми переживаннями.
  7. Потреба в спілкуванні з протилежною статтю.
  8. Потреба в любові.
  9. Потреба у власних кишенькових грошах (мати свій заробіток).
  10. Потреба в особистому просторі будинку.
  11. Потреба в справедливості.
  12. Потреба в наслідуванні кумирам.
  13. Потреба в догляді за зовнішністю.

Ставтеся з повагою до його потреб.

Практичний психолог школи«Ранок»

Нестерцова Наталія