Навчання у школі Ранок в умовах можливого карантину

Міністерство охорони здоров’я України оприлюднило Постанову Головного державного санітарного лікаря щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти.

ОСНОВНІ ВИМОГИ:

?Вхід до закладу освіти для учнів/вчителів/працівників можливий лише у захисній масці або респіраторі; з температурою не більше 37,2 С для педагогів та персоналу;
?Температурний скринінг на вході до закладу освіти для педагогів і персоналу – обов’язковий, для учнів – необов’язковий;
?До закладу освіти не допускаються батьки або супроводжуючі особи, окрім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю;
?Носіння маски/респіраторів є обов’язковим під час переміщення учнів у закладі освіти. Під час занять в класі маски можна не використовувати;
?Обмеження щодо проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях – крім заходів, необхідних для забезпечення функціонування школи;
?Обов’язковим є щоденні опитування педагогічними працівниками закладу освіти учнів щодо їхнього самопочуття;
?Обов’язковим є провітрювання, очищення та дезінфекція приміщень та поверхонь;
?Обов’язковим є наявність антисептиків для рук на вході до закладу освіти;
?Заборонено шкільне харчування за типом “шведського столу” та з самообслуговуванням. Організація харчування – тільки за графіком. Кейтерінг не рекомендується.
?Вхід до шкільного автобусу для учнів та працівників закладу освіти можливий у захисній масці або респіраторі.

Що ми робимо у школі «Ранок» зараз під час підготовки до навчального процесу.
✅ Розробляємо алгоритм дій у випадку надзвичайної ситуації (наявність хворого у школі). У нас є перевага з точки зору карантинної безпеки – класи до 15 дітей, два окремих корпуси для старших та молодших класів, класи знаходяться на різних поверхах.
✅ Готуємо роз’яснення, інструктажі для працівників, інформаційні постери;
✅ Розробляємо маршрути руху учнів в приміщенні школи; Ми будемо обмежувати спілкування різних класів поверхами. Наприклад, дітям, що навчаються на 2-му поверсі будемо забороняти підніматися на третій.
✅ Мінімізуватимемо рух учнів між кабінетами шляхом організації модульного підходу у вивченні навчальних дисциплін;
✅ Організувати щоденні опитування учнів перед початком занять щодо їхнього самопочуття;
✅ За можливості заняття з окремих предметів проводити на відкритому повітрі;
✅ Забезпечимо наявність засобів гігієни у санітарних кімнатах, їдальні та на вході. На вході стелитимемо дезінфікуючі коврики;
✅ Організовуватиме провітрювання навчальних класів після кожного заняття;
✅ Після занять проводитемо очищення та дезінфекцію поверхонь, ручок дверей. Бактеріцидними лампами оброблятимемо класи. Придбані спеціальні очищувачі повітря для їдальні.
✅ Особливу увагу приділятимемо гігієні їдальні. На вході медсестра буде контролювати миття та дезінфекцію рук. Повітря дезінфікуватиметься спеціальним пристроєм. В молодшій та старшій школі перші страви наливатимемо з окремих супниць на кожному столі. Посуд вимиватимемо в професійній посудомийці під паром. Перерви між уроками будуть збільшені, щоб попередити скупчення дітей. Заборонимемо прийом домашньої їжі крім особливих випадків. Оскільки паперові гроші є переносчиками бактерій запровадимо обов’язкову безконтактну оплату послуг їдальні з картками Ranok school pay.
✅ Встановлюватимемо кулери з водою в класах та вимагатимемо від учнів носити з собою власні багаторазові пластикові пляшки з кришками для споживання води.
✅Розробимо стандарти обробки та процедуру контролю якості дезинфекції шкільних автобусів. Основою угоди з перевізником буде заборона користуватися автобусами стороннім особам крім школярів та працівників школи між ранішніми та вечірніми перевезеннями.
✅У разі короткочасного жорсткого карантину плануємо повноцінне навчання онлайн разом з групою подовженого дня зі спеціальним обладнанням на базі видавництва «Ранок». Вже готова для використовування власна дистанційна платформи для мобільних пристроїв зі зворотнім зв’язком. Готуємо відеонавчання та рекомендації для батьків особливостям можливого онлайн навчання. Плануємо провести онлайн навчання для батьків «Як працювати в онлайні. Допоможи своїй дитині».
✅ Гарантовано забезпечимо підручниками, робочими зошитами, доступом до спеціальної дистанційної онлайн платформи з навчальним контентом.