3 ознаки успішного першокласника

Скоро до школи? Але коли саме: у 6 чи 7, або навіть 5 років? Батьки поспішають навчити майбутнього першокласника читати і рахувати, виводять букви та вирішують приклади. До чого потрібно готувати майбутнього першокласника насправді? Розглянемо основні ознаки успішного першокласника.

  1. Фізичний розвиток

З дитинства зацікавлюйте дитину спортом та і заняттями фізкультурою. Найкраще тут працює особистий приклад. Знаходьте час на активні заняття з дітьми вдома і на вулиці.

Запропонуйте дитині спробувати різні спортивні секції: плавання, гімнастику, єдиноборства, танці. Нехай малюк вибере те, що йому дійсно сподобається.

Якщо дитина сама нагадує вам про чергове тренування і намагається не пропускати жодного заняття — це успіх.

  1. Психологічний розвиток

Навіть зовні спокійну і впевнену в собі дитину буває складно адаптуватися до незвичної шкільної атмосфери. Чому важливо навчити дітей, щоб допомогти їм з переходом до нового життєвого етапу?

Навчить дитину керувати емоціями і мислити позитивно.

Уміння контролювати такі емоції як гнів, злість або образа вбережуть дитину від необдуманих вчинків чи слів. Поясніть дитині, що проблем буває багато. Але якщо мислити позитивно, то буде простіше поглянути на ситуацію з іншого боку і знайти правильний вихід.

Підійдіть до питання усвідомлено: моделюйте різні життєві ситуації і допомагайте дитині разом розібратися, як варто чинити в тому чи іншому випадку.

Тренуйте увагу та вміння концентруватися.

Вчіть дитину завжди доводити почате до кінця. Давайте йому завдання, які реально виконати протягом пів години. Якщо вдалося зосередитися на поставленому завданні хоча б на 20 хвилин і довести справу до кінця, ви впоралися.

Виховуйте відповідальність і розвивайте силу волі.

Привчайте мріяти, ставити цілі і досягати їх, попри труднощі. Для цього доручайте дитині дорослі завдання. Нехай у малечі буде свій перелік закріплених хатніх справ: полити квіти або витерти пил, вигуляти або погодувати домашнього улюбленця.

  1. Інтелектуальний розвиток

Читати, писати, рахувати і вирішувати прості математичні завдання дитину навчать в школі. Крім того, у школі Ранок дбають і про розвиток Soft Skills кожного учня. Але з допомогою батьків навчити дітей мислити, міркувати, аналізувати інформацію і бачити головне набагато простіше.

Що саме потрібно робити?

  • Стимулюйте до вивчення нового за допомогою книг, пізнавальних відео, навколишнього світу. Організуйте дитині різноманітне дозвілля, щоб вона розуміла, скільки у світі нового і цікавого, про що їй належить дізнатися.
  • Розвивайте мову і вміння спілкуватися. Вчіть дитину знаходити спільну мову з однолітками і дорослими. Важливо навчити вмінню слухати, аргументовано доводити свою точку зору та отримувати задоволення від самого процесу спілкування.
  • Розвивайте логічне мислення. Вирішувати типові завдання дитина навчиться на уроках математики. А ось щоб вона успішно справлялася із завданнями із зірочкою і побутовими завданнями, не обійтися без вміння міркувати і мислити нестандартно. Ці здібності можна і потрібно тренувати, систематично вирішувати завдання на логіку.

Щоб ефективно та без стресу підготуватися до шкільного життя, у школі Ранок відкрили Нульові Класи, спеціалісти не просто навчать дитину читати та писати, а подбають про психологічну готовність до школи, розвиток дикції, комунікаційні навички, логічне та творче мислення. Заняття триватиме годину на день, з понеділка по п’ятницю. Саме за цей час дитина зможе здобути нові навички і не встигне перенавантажитися.