Як підготувати дитину до вступу у перший клас

Фундаментом для успішного навчання дитини є підготовка до школи. Сама готовність до школи безпосередньо залежить від якості і якості підготовчих процесів.

Батькам важливо не тільки дати базові навички для успішного освоєння дитиною основ письма, рахунку, читання, а й забезпечити достатній розвиток мовлення, навчити взаємодії з однолітками та дорослими. Також велику роль відіграє кругозір і пізнавальний інтерес майбутнього першокласника: чим ширше він буде, тим простіше дитині заявити про себе в новому колективі, завоювати авторитет. Тому батьки повинні знати, як правильно підготувати дитину до школи. Безперечно, у дітей, які відвідують дитячий садок, більше можливостей,  адже протягом декількох років з дітьми систематично займаються, навчають новим навичкам і знанням, прищеплюють товариськість і допитливість. Для більш успішного засвоєння матеріалу багато педагогів у дитячих садках пропонують батькам закріпити з дитиною отримані знання.

Однак тут дуже важливо розуміти, що від того, наскільки цікаві будуть ваші заняття з малюком, безпосередньо залежатиме його прагнення до освоєння нових дисциплін.

Поради батькам у підготовці дітей до школи

Ми виділяємо кілька основних правил, дотримуючись яких, ви забезпечите дитині якісну підготовку при вступі до школи:

  • Проводьте заняття в ігровій формі, аджа гра є провідним видом діяльності у дошкільному віці. До занять обов’язково додайте улюблених персонажів, створюйте проблемні ситуації, в яких діти повинні їм допомогти знайти рішення. Як приклад запропонуйте пограти в «Школу», при цьому роль учителя візьміть на себе, а дитині запропонуйте роль учня, або ж навпаки.
  • Ні в якому разі не змушуйте малюка, а тим паче, не сваріть за відмову від вивчення того чи іншого матеріалу, тим самим Ви тільки викличете небажання вчитися. Навпаки, Ваша головна задача — зацікавити, пояснити, допомогти, разом знайти вихід або підвести до правильного результату.
  • Між заняттями обов’язково робіть перерву, щоб майбутній учень міг відпочити, розім’ятися, побігати. Це можуть бути физминутки. Тривалість занять повинна бути не більше 15-20 хвилин.  Чергуйте зміну занять, наприклад математику — з читанням, малювання — з фізкультурою і так далі. Заняття підбирайте таким чином, щоб поступово збільшувати складність матеріалу, дотримуйтесь від простого до складного. Не поспішайте з новими завданнями, дайте малюку можливість засвоїти пройдений матеріал; використовуйте навчальні посібники з яскравими, великими ілюстраціями. Не забувайте, що тривале розумове напруження негативно позначається на зростаючому організмі. Для маленьких дітей великим стимулом є похвала. Також намагайтеся давати поради в коректній формі або наводьте особисті  приклади та розповідайте, як легко долати труднощі. Підводите дітей до того, що будь-яку розпочату справу слід доводити до кінця, в разі ускладнень підкажіть, порадьте, але не робіть за дитину.
  • Для розвитку пізнавального інтересу вибирайте цікаві тексти, що описують тварин, птахів, явища природи. Враховуйте індивідуальні потреби дитини в ознайомленні з навколишньому світом.
  • Виховуйте доброту, пояснюйте, як важливо допомагати іншим. Пропонуйте для вивчення добрі казки та оповідання. Після читання обговорюйте текст, задавайте питання. Запитуйте думку дитини, спонукайте до аналізу ситуацій, описаних в казці, віршах або оповіданні.

Дотримуючись наведених порад, Ви зможете викликати у дитини неабиякий інтрес до навчання та бажання скоріше вступити до школи!