5 ідей для розвитку креативного мислення

З емоційним інтелектом ми трохи розібралися в одній із попередніх статей, а для чого ж людині креативне мислення? Людина з нестандартним мисленням позбавлена стереотипів, вона вміє швидко реагувати на певні форс-мажори й знаходити вихід із, здавалося б, безвихідних ситуацій. Її розум спритний і винахідливий. Отже, цілком зрозуміло, що розвиток творчого мислення у дітей є запорукою їхньої успішності в житті.

Якщо мислення як таке притаманне всім «хомо сапієнсам» від народження, то творче мислення потребує розвитку. Так-так, його можна ― й навіть треба ― розвивати й тренувати, це не лише талант, дарований від природи певним людям. Креативність ― уміння, яке може опанувати будь-хто. 

Школа «Ранок», основна мета якої ― виховати самодостатню успішну особистість, приділяє велику увагу розвиткові креативного мислення в учнів як на уроках, так і на позакласних тренінгах і семінарах, куди залюбки запрошує не лише дітей, а й їхніх батьків.

А зараз ми поділимося з вами ідеями про те, як розвинути креативність, уяву та образне мислення. Оскільки творчість ― не талант, а вміння, таке саме, як катання на ковзанах або гра в теніс, то вона потребує постійного тренування. Існують певні вправи для розвитку креативності, вони дуже цікаві та схожі на ігри, тому діти залюбки їх виконують, непомітно для себе тренуючись мислити творчо.

  • Грайте в асоціації ― такі ігри дуже добре розвивають образне мислення, адже асоціативний зв’язок не є логічним, він формується з досвіду та світосприйняття. Можна придбати готові настільні ігри в асоціації, а можна вигадувати самим. 
  1. Регулярно грайте зі словами. Чудово описав такі вправи Едвард де Боно у книзі «Генератор креативних ідей»: вони побудовані на методі випадкових слів (знайти зайве слово серед випадкових або побудувати «місток» від одного слова до іншого тощо). Книга призначена для дорослих, але вправи легко можна адаптувати для дітей різного віку. Наприклад, візьміть випадковий предмет (слово) і запропонуйте дитині вигадати, як цей предмет можна використати не за призначенням.

  1. Нехай дитина вигадає небилицю, а ви спробуєте пояснити її. Наприклад: «Узимку серед снігу росте яскрава квітка». Пояснення може бути таким: «Це хтось загубив повітряну кульку у формі квітки, або хтось встановив у шар снігу штучну квітку, або вона намальована фарбами для снігу». Потім поміняйтеся місцями. Для гри з дітьми дошкільного віку можна використовувати картинки-небилиці, які треба пояснити.
  2. Запропонуйте дитині челендж: щодня впродовж тижня або місяця робити якусь звичайну справу в незвичайний спосіб. Наприклад, почистити зуби лівою рукою, якщо дитина праворука, та навпаки, або обрати незвичний шлях додому тощо.
  3. Складайте історії з випадкових слів. Необхідно обрати чотири випадкові слова, наприклад ткнувши наосліп в книгу, та скласти з ними історію. Така гра тренує творчість конструювання. Спочатку історії можуть бути примітивними (типу: «Він ішов та побачив…»), але згодом ставатимуть дедалі цікавішими. Показуйте дитині власний приклад, заодно тренуючи свою креативність.