Формування та розвиток самооцінки у дитини

Розвиток самооцінки у дитини починається з самого народження. Що впливає на самооцінку?

По-перше, у дитинстві величезне значення має оточення. Маленька людина ще нічого не знає про себе. Вона бачить ставлення батьків, чує, що вони говорять, як коментують дії, реагують на вчинки, проявляють емоції, висловлюються.

По-друге,  самооцінку формують досягнення дитини. А ще головнішу роль у дитинстві грає реакція дорослого. Якщо Ви постійно звертаєте увагу на те, що дитина робить не так впевнено, як його однолітки, вплив буде негативним. Надмірна похвала також сприятиме нездоровій самооцінці, яку необхідно постійно підживлювати ззовні.

Важливо пам’ятати, що в дитинстві самооцінка дитини ще дуже нестабільна. Тому саме батьки повинні ставити кордони й окреслювати їх: підтримувати, підбадьорювати, пояснювати, як правильно.

У молодшому шкільному віці дорослі все ще виступають авторитетом для дитини. Важливо пам’ятати, що в цьому віці діти все найголовнішим чином сприймають себе через оцінку батьків і вчителів. Саме тому шкільні оцінки так болісно впливають на мотивацію успішності. Важливо пам’ятати, що зараз саме час направляти дитину на успіх через формування адекватної самооцінки: любити, поважати, відмічати достоїнства.

З початком підліткового періода дитина вчиться  оцінювати себе об’єктивно. Своє значення має і те, як дорослі ставляться до підлітка, цікавляться його внутрішнім світом. Та в цей період життя самооцінка дітей починає розвиватися через призму спілкування з однолітками. Саме їх думка зараз грає вирішальну роль.

Старшокласники мають дуже нестабільну ситуацію.  Адже тут і перше кохання, і професійне самовизначення. Можуть виникати емоційні труднощі. Старші школярі продовжують залишатися вразливими, особливо з приводу зауважень щодо їх зовнішнього вигляду. У дітей в цьому віці з’являються комплекси, тому дуже важливо підвищувати самооцінку.  Саме тому важливо проявляти інтерес до своєї дитини.

Основні моменти у формуванні здорової самооцінки дитини — особистий приклад, адекватні вимоги та багато підтримки. Саме від самооцінки залежить впевненість дитини у власних можливостях,  легкість у спілкуванні з людьми і життєві досягнення.