У пошуках справжньої дружби

Усі батьки мріють про те, щоб у їхньої дитини були справжні друзі. Адже так приємно бачити, як малюк захоплено грає з іншими. А ще приємніше, коли дитина користується популярністю в однолітків. І як гірко, коли дитина опиняється на самоті.

Що  робити батькам, якщо у дитини з’явилися такі складнощі?По-перше, проблему треба визнати. Це зробити нелегко. І треба знайти причину такого неприємного явища, як невміння дитини спілкуватися з однолітками.

Можливо, Ваша дитина — інтроверт. І їй приємніше бути на самоті. Малюк думає не так, як інші, і часто не готовий слідувати загальним правилам. Планшети та телефони також можуть бути однією з причин невміння та небажання спілкуватися з однолітками. Дитині цікавіше занурюватися в інтерактивний світ, замість того, щоб вийти на вулицю і пограти з друзями. Брак вільного часу також тягне за собою нестачу живого спілкування між дітьми.

Та по мірі дорослішання дітей дружба набуває все більшого значення. Від того, як дитина впорається з цим етапом сьогодні, залежить подальший розвиток її особистості та майбутня кар’єра. Уміння бути другом та мати друзів однаково важливо для міцних взаємин як для дітей, так і для дорослих.

Дорослішаючи, діти будуть не раз радіти і розчаровуватися, знаходити і втрачати друзів. Не відмовляйте дитині у проханні вислухати, якщо вона хоче обговорити з Вами відносини в компанії. Будьте готові допомогти порадою, якщо це необхідно. Покажіть дитині, що Ви розумієте біль і розчарування, розкажіть кілька історій з власного дитинства та порадьте, як керувати неприємними емоціями в таких випадках.

Поговоріть з дитиною і спробуйте визначити причини виникнення труднощів у взаєминах з однолітками. Це дозволить зробити перший крок до нормалізації спілкування з іншими дітьми. Запропонуйте дитині допомогу. Дайте зрозуміти, що вона не самотня у своїй проблемі. Адже Ви поруч і готові допомогти подолати тимчасові труднощі. Усвідомлення цього дозволить дитині стати впевненіше. Поясніть, що означає «дружити». Підкреслюйте, що співчуття, взаємодопомога та щирість — це головні складові справжньої дружби.

І завжди пам’ятайте про те, що дитина дивиться на батьків, як на зразок поведінки. Спостереження за тим, як Ви будуєте та підтримуєте міцні відносини, дозволить малюку домогтися успіху в пошуку та збереженні дружби.