Синдром відмінника

На початку навчального року школярі чують побажання на відмінне навчання.  Вважається, що бути відмінником це добре.  Ось тільки діти-відмінники часто не виглядають щасливими. А комплекс відмінника, сформований у дитинстві, супроводжує людину все життя.

Люди з комплексом відмінника зустрічаються дуже часто.  Їх легко впізнати за сукупністю відмінних рис:

  • Перфекціонізм: все, що вони роблять, має бути виконано ідеально.
  • Гіпервідповідальність: людина бере на себе відповідальність у всіх сферах життя, вважаючи, що крім неї це нікому зробити.
  • Невміння програвати: людині важко сприймати чужі перемоги, а власні невдачі можуть викликати сум.
  • Залежність від думки оточуючих: кожен крок повинен бути визнаний та оцінений позитивно, інакше виникає відчуття неправильності дій.
  • Хворобливе ставлення до критики: нормою для відмінників є тільки високі оцінки, все інше прирівнюється до незадовільних оцінок і викликає пригнічений стан.
  • Боязнь ризику: як би не було важко відмінникові, йому комфортно в робочому стані з людьми, що знають його статус, і він не може починати нову діяльність «з нуля».

Незважаючи на прагнення до успішності, діти з синдромом відмінника менш успішні та щасливі, ніж ті, хто до життя відноситься простіше.

Звичайно,оцінка в школі має важливе стимулююче значення: кожен учень повинен прагнути до високих позначок. Та, отримання п’ятірки гордість для учня з середнім рівнем навчання, а для відмінника — лише норма.  Отримати п’ятірку для відмінника нічого не означає, а отримати більш низьку оцінку ганьба й осуд.  Парадокс: дитину-відмінника не заохочують за високу успішність, а лають за її відсутність.

Щоб прагнення до відмінного навчання не перейшло у синдром відмінника, батьки можуть допомогти своїй дитині. Для цього варто докласти трохи зусиль: 

  1. Заохочуйте успіхи.
  2. Не сваріть за помилки, а вчіть їх виправляти.
  3. Не вимагайте неможливого. Ставте посильні завдання.
  4. Навчайте дітей цінувати моральні якості оточуючих людей.
  5. Не проектуйте шкільні успіхи на особистісні відносини в родині.  Любов до дитини не повинна залежати від оцінок.
  6. Бережіть здоров’я своїх дітей, не перевантажуйте малюка додатковими заняттями.

 І, головне, пам’ятайте, що найважливіше на світі це сама дитина.  Особистість дитини не можна оцінити за системою оцінки у щоденнику. Вона безцінна.