Дитячі образи: навчаємо дитину розуміти свої емоції

Усім відомо, що травми, отримані нами в юному віці, найсильніші. Дитяча образливість має сильні корені та вростає у підсвідомість на все життя. Навіть дорослим іноді важко пережити образу, що вже казати про маленьку людину. Іноді необережна фраза батьків може сильно позначитися на майбутньому малюка.

Дитина відчуває образу — здавалося б, звичайна ситуація. Але потрібно з’ясувати , чому вона відбувається і що можна зробити, аби уникнути неприємних моментів. Можна позначити декілька основних причин дитячої образливості.

  1. Вроджена вразливість. Іноді буває так, що дитина за характером дуже чутлива. Кожна неприємна дрібниця змушує відчувати дискомфорт. Такому малюку особливо важливо бачити, що батьки люблять його.
  2. Неприйняття батьками особливостей малюка. Деякі батьки не приймають дитину такою, якою вона є. І тут мова йде не про фізичні характеристики, а про психологічні. Такі батьки ставлять малюка в певні рамки, в яких йому некомфортно. Звідси й образи.
  3. Відчуття ворожості навколишнього світу. Іноді трапляється таке, що дитина постійно потрапляє під заборони та обмеження. Тому вона робить висновок, що весь світ налаштований проти.
  4. Гіперопіка. Не всі батьки можуть визнати, що їхня дитина — це самостійна людина, у якої є своя точка зору та певні бажання. Вони пригнічують рішучість малюка, його спроби діяти. Вони не вірять у нього, а звідси виникає і невіра самої дитини в себе. Малюк починає боятися стресових ситуацій і труднощів. І коли у нього не виходить з ними справлятися, він ображається.

Образа дітей на батьків — звичайна справа. Мама з татом повинні в цій ситуації правильно повести себе і зробити все можливе, щоб образа не оселилася в пам’яті  у дитини. Дамо кілька порад:

  1. Допоможіть дитині заспокоїтися. Зазвичай ображений малюк починає плакати або влаштовувати справжню істерику. Тому будьте з ним добрі, обійміть, поцілуйте, дайте попити води.
  2. Співчувайте. Дитина повинна усвідомити, що ви розумієте образу і підтримуєте її. Поясніть малюку, що ви на його боці.
  3. «Не можна» переростає в «можна». Маленький секрет, який стане запорукою душевного спокою в сім’ї. Якщо дитина хоче морозиво, але їй не можна, то запропонуйте іншу солодкість. Якщо хоче дивитися мультфільм, то скажіть, що буде цікавіше почитати казку.

Та пам’ятайте, образа — почуття, знайоме кожній людині. Діти не є винятком. Важливо розуміти, що дитині складніше справлятися з виниклими почуттями в силу недостатнього досвіду та емоційної нестійкості. Батькам важливо зрозуміти причини такої уразливості дитини, навчитися правильно реагувати на дитячу образу та допомогти дитині проявляти почуття та справлятися з переживаннями.