Як формувати у дітей культуру поводження з тваринами

Незалежно від того, чи любимо ми тварин, вони постійно перебувають поруч із нами. Тож ми маємо вміти взаємодіяти з ними й навчати цього своїх дітей. 

По-перше, слід завжди пам’ятати, що тварини ― живі істоти, до того ж менші й часто слабші від людини, тож неприпустимо поводитися з ними жорстоко, а також дуже бажано не ігнорувати тварин, які опинилися в біді й потребують допомоги.

Дітям, які вже гуляють самостійно, треба обов’язково пояснити правила поведінки з тваринами на вулиці.

  1. Якщо дуже хочеться погладити домашнього собаку, що гуляє з хазяїном, слід спочатку спитати дозволу. Адже лише господар знає характер свого улюбленця й попередить, якщо тому не подобається спілкуватися з дітьми або чужими людьми взагалі.
  2. До дворняг підходити не можна! Не можна гладити їх, а дражнити й поготів. Безхатні собаки й кішки частіше хворіють на дуже небезпечну хворобу ― сказ, від якої укушена людина може померти, якщо вчасно не вжити запобіжних заходів.
  3. Не слід підходити до домашніх собак, яких господарі залишили прив’язаними під магазином. Собаки охороняють «свою» територію, тож їм може не сподобатися ваше вторгнення. До того ж ви не знаєте характер песика, чи дружелюбний він і як поводитиметься за відсутності господаря.
  4. Слід бути обережними з мамами-кішками: вони оберігають і захищають своїх малюків, тому не зрадіють вашій появі у їхньому приватному житті. Якщо хочете подбати про таку кішку, краще залиште їй корм або їжу десь поблизу.
  5. Пам’ятайте про те, що на початку літа ви можете зустріти на землі маленьке пташеня, що нібито випало з гнізда. Не кваптеся забирати малюка додому. Він навчається літати під пильним наглядом своїх батьків, тож радимо просто пройти повз. Якщо ви бачите, що на пташеня намагаються кинутися кішки чи собаки, не забирайте його, натомість проженіть хижаків, а малюка посадіть на гілку. Якщо ви знайшли пташеня на проїжджій частині, просто відженіть його подалі від місця, де може проїхати автомобіль. Забирати пташенятко можна лише в тому випадку, якщо ви помітили в нього очевидне ушкодження (наприклад, перелам), але при цьому ви берете на себе відповідальність за його вигодовування й довічне утримання.
  6. Допомагати пораненим або хворим безхатнім тваринам можна лише в присутності дорослого!

Тепер поговоримо про хатніх тварин. Чи потрібно заводити тваринку дитині? Більшість психологів і педагогів кажуть, що так. Адже хатні улюбленці поліпшують настрій, створюють певну атмосферу в домі, дарують любов, вірність, відданість. Тваринка може стати справжнім другом дитині. Але не слід забувати, що саме ми, люди, заводимо її собі, а не навпаки. Тобто тваринка потрібна нам, і ми беремо повну відповідальність за неї. Якщо дитина просить собі хатнього улюбленця, впевніться в тому, що вона вже здатна й готова виконувати деякі обов’язки по догляду за ним. Звісно, все одно дорослі нестимуть повну відповідальність, наприклад за вчасне щеплення, планові огляди у ветеринара й матеріальне забезпечення. Але добре привчати дитину доглядати за тими, хто цього потребує й залежить від нас. Таким чином ми виховуватимемо відповідальність, сумлінність, співчуття, небайдужість до інших істот.

 

Як обрати хатнього улюбленця

  1. Враховуйте бажання всіх мешканців вашої оселі. Лише коли всі згодні, можете заводити вихованця.
  2. Зважайте на умови вашого помешкання: пам’ятайте, що будь-яка тваринка потребує власного місця в домі, а велика і поготів.
  3. Подумайте, скільки ви маєте вільного часу, який можете присвячувати майбутньому улюбленцю. Від цього залежатиме вибір виду: чи то буде собака, з яким треба гуляти й спілкуватися, чи рибки (хоча вони також потребують регулярного догляду).
  4. Оцініть матеріальні можливості родини: деякі види тварин потребують більших витрат, деякі ― менших.
  5. Коли ви визначилися з видом тваринки, докладніше вивчіть інформацію про умови її утримання, особливості годування, необхідні додаткові пристрої, наприклад для акваріума.
  6. Пам’ятайте, що кожна тваринка має свій неповторний характер, до якого вам доведеться пристосовуватися. Але все ж таки часто характер кішок чи собак залежить і від породи, тож зважте на це, обираючи певну породу.

І ще раз нагадайте своїм дітям, що нова тваринка в домі (якою б за розмірами вона не була) ― це новий член родини, який потребує догляду, уваги, та ще й цілком залежить від нас.