Колядки та щедрівки: традиції й сьогодення

Добрий вечір тобі, пане господарю, радуйся!

Ой, радуйся, земле, Син Божий народився!

Ці слова знайомі кожному українцеві завдяки національному кінематографу та українським співакам. Пісня звучала у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», її виконували популярні співаки й гурти, зокрема Руслана, гурт «Плач Єремії» тощо.

Новорічно-різдвяні свята в Україні багаті на традиції та обряди. Це і пісні, і певні страви на столі, й ігри, й атрибутика. Українська пісенна традиція дуже давня й сягає дохристиянських часів. 

Коли співати колядки?

Хоча колядки виникли дуже давно й, за однією з версій, їх співали на честь язичницького бога Коляди, та з появою християнства їх почали виконувати на Різдво у Святвечір, аби привітати людей із народженням Сина Божого й уславити його.

Разом із різдвяними піснями з’явилася традиція ходити по домівках. Колядники ходили з зорею, що символізує зірку, яка вказувала шлях до печери, де народився Ісус. У західних регіонах вони перевдягалися й розігрували сцени християнських сюжетів. 

На жаль, у нашій історії були часи, коли колядки та щедрівки заборонялися, але зараз народні традиції активно відроджуються. 

Колядки та сучасні діти

Тепер у дитячих закладах діти вчать і співають колядки та щедрівки, у великих містах на площах молодь збирається і влаштовує свято, дотримуючи українських народних традицій, та й навіть мешканці багатоповерхівок ходять колядувати й щедрувати по сусідах і  родичах. Щоправда, слід уважно поставитися до вибору пісень, адже вони бувають різного походження, та й за змістом різняться. Наприклад, буде недоречним співати про «стіг пшениці» господарям квартири в багатоповерхівці. 

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка…

А це всесвітньо відома народна пісня, яка була покладена на музику українським композитором Миколою Леонтовичем. Напередодні свят її часто можна почути на радіо й телебаченні, у рекламі. Мелодія цієї щедрівки звучить у відомому голлівудському фільмі «Один удома».

Коли ж співати щедрівки?

Якщо колядки уславлюють народження Ісуса Христа й виконуються на Різдво, то щедрівки співають напередодні старого Нового року 13 січня. Щедрувальники бажають господарям щедрого вечора, доброго здоров’я й добробуту в новому році. А от засівають першого дня нового року, тобто вранці 14 січня.

Щедрування супроводжувалося музикою, обрядовими  іграми, танцями, пантомімою. Щедрували гуртами, перевдягаючись і «водячи Меланку з Василем». І донині збереглися ці традиції в українських селах і містах. Зокрема, у центрі Харкова щороку святкують Щедрий вечір: різні області представляють традиції українського вертепу, «ряджені» збираються на площі Конституції та йдуть головною вулицею міста до майдану Свободи, на головній сцені відбуваються тематичні концерти.

У Щедрий вечір діти також ходять по домівках, співаючи щедрівки. За традицією, величальні пісні співали окремо господарю, господині, хлопцеві, дівчині. Тексти обрядових пісень можна легко знайти у книжках та інтернеті.

Пропонуємо вам кілька щедрівок для дітей.

*

Щедрий вечір, добрий вечір,
Добрим людям на здоров’я.
А пан, як господар.
Господиня, як калина.
А діточки, як квіточки.
Щедрий вечір, добрий вечір,
Добрим людям на здоров’я!

*

Щедро-щедро стіл накритий!
Буде рік багатий, ситий,
Буде щастя і здоров’я,
Жити будете з любов’ю,
Чесні будуть справи й дії,
Всі здійсняться ваші мрії!
Щедро-щедро вам бажаю!
З Новим роком вас вітаю!