7 правил фінансового виховання дітей

Досі приховуєте від дітей сімейні фінансові негаразди? Задовольняєте кожну дитячу забаганку на шкоду власних потреб? Або, може, навпаки, дитина чує «немає грошей» так само часто, як «добраніч»? 

А, можливо, у вас усе гаразд, але ви не знаєте, як навчити дитину рахувати гроші, з якого віку почати та чи потрібні їй узагалі кишенькові гроші? Скажемо одне: фінансової грамотності дітей навчати необхідно так само, як математики. Адже фінансова грамотність — запорука успішного майбутнього вашої дитини. Молодший шкільний вік — найкращий час починати, адже дитина стає більш самостійною, а також уже вміє рахувати. 

Отже, ловіть 7 найголовніших правил фінансового виховання дітей.

  1. Не приховуйте від дитини «грошові питання» родини. Звісно, ви можете розповідати не все, зважаючи на вік дітей. Але про те, хто з членів родини і як заробляє гроші, на що їх витрачають, слід розповідати. Наприклад, якщо ви не можете цього року дозволити собі звичний відпочинок через то, що платите кредит за житло або вирішили зробити капітальний ремонт, то так і поясніть дитині. При цьому не забувайте зауважувати позитивні моменти: «Хоча ми не полетимо на відпочинок, зате ми вже маємо власну квартиру з чудовим ремонтом».
  2. Давайте дитині кишенькові гроші. Обов’язково визначте обсяг і регулярність «виплат». Не слід давати гроші за запитом — так дитина не навчиться складати бюджет і регулювати свої витрати. Кишенькових грошей має бути достатньо для об’єктивних потреб дитини: не надто багато й не дуже мало. Обов’язково дотримуйте терміну дитячої «зарплатні»: якщо дитина одразу витратить усі отримані кошти, то їй доведеться чекати наступного разу — таким чином вона отримає досвід непоміркованих витрат і наступного разу більш ретельно плануватиме їх. Допомагайте дитині: розкажіть, як ви плануєте сімейний бюджет, адже кожен має свої лайфхаки. Щодо контролювання витрат кишенькових грошей, то думки спеціалістів розходяться: психологи радять не втручатися й не вимагати в дитини звіту, куди вона витратила гроші, а от економісти радять просити у дитини звіт, аби вона привчалася аналізувати доходи й витрати.
  3. Введіть обов’язок, пов’язаний із витратами. Наприклад, нехай дитина купує деякі продукти харчування. Таким чином вона не лише познайомиться з цінами, навчиться рахувати гроші, а й набуде досвіду спілкування з продавцями та касирами.
  4. Заведіть дитячу скарбничку. Накопичення сприятиме тренуванню сили волі. Діти зазвичай люблять складати, збирати, колекціонувати, тож головне — визначити мету та її вартість — і цілеспрямовано йти до здійснення заповітної мрії. Але постарайтеся обрати посильну мету, бо довге накопичення може відбити в дитини азарт і бажання. А якщо все ж таки ця мрія виявиться надто дорогою, то запропонуйте дитині назбирати певну частину суми, а самі додасте решту.
  5. Не формуйте у дитини «комплексу бідності». І не закладайте в неї обмежувальні переконання. Тут, звісно, слід почати із себе. Наприклад, не треба постійно підкреслювати відсутність коштів у родині, та ще й з негативною установкою: «нема й не буде». Слід уникати виразів на кшталт «бідність — не порок», або «бідний, зате чесний». Якщо, скажімо, у вас бракує коштів на придбання якоїсь іграшки, не слід казати, що ви мало заробляєте, натомість запропонуйте дитині назбирати гроші на іграшку разом — таким чином ви не розчаруєте свою дитину й підтримаєте її мрію. Формуйте позитивні установки (грошей у світі безліч, й існує безліч способів їх заробити), спрямовуйте дитину на успіх.
  6. Будьте взірцем. Якщо ви або член вашої родини є власником бізнесу, розказуйте дитині в доступному варіанті про те, як можна мати власний дохід, як треба інвестувати кошти. Не оминайте і складних випадків — ваш приклад може зіграти неабияку роль у майбутньому вашої дитини.
  7. Зверніться до фахівців. Якщо вашій дитині вже є 9-12 років, то запропонуйте їй відвідати заняття з фінансової грамотності. У Харкові такі проєкти існують у форматі фінансових ігор, теоретичних і практичних занять.

На жаль, наразі навчання фінансової грамотності в державних школах геть відсутнє, але, на щастя, є багато позашкільних проєктів, спрямованих на фінансове виховання молодшого покоління, у деяких містах існують навіть дитячі бізнес-школи. А от школа «Ранок», яка орієнтована на виховання сучасної успішної особистості, має в своєму навчальному плані уроки з фінансової грамотності. У поєднанні з коректним фінансовим вихованням у родині це матиме неперевершений ефект!