Дитяча класика поза часом?

Кожен народ має свої казки. Деякі з них зостаються у своєму часі, а деякі проходять повз століття, так і залишаючись найулюбленішими казками в маленьких серцях дітлахів. Вони згодом виростають, стають дорослими й великими серцями та читають і розповідають їх вже іншим маленьким, рідним сердечкам. Та чи продовжуватиметься це з появою сучасних ґаджетів? І чи зможуть вони замінити дитячу класику?  

Казка — таке маленьке слово, але з таким великим змістом…Скільки всього можна знайти в ній, скільки всього приховується на її сторінках, а скільки всього ще потрібно розгадати юним читачам. Різноманітні, й подекуди, дотепні герої, неймовірні пригоди, несподівані повороти у сюжеті, вирій емоцій та особлива життєва мудрість, що пройшла віка та стала класикою. Саме до таких казок і відноситься ціла серія «Класика в ілюстраціях», яка увібрала в собі дивовижний світ братів Грімм, чарівні пригоди Г. Х. Андерсена, безмежний простір уяви Л. Керролл, надзвичайну зворушливість Е. Сетона-Томпсона та непохитну мрійливість Е. Гофмана і перенесла все на сторінки книг, доповнивши неймовірно вражаючими, яскравими та винятковими ілюстраціями. Твори цих авторів, їх мудрість стали непідвладні часу. А те, що не може час забрати з собою, стає класикою.
І нехай казкам братів Грімм понад 200 років, ніякі ґаджети їм не страшні. Книга «Класика в ілюстраціях» містить дві дивовижні історії. Перша про добру й милу красуню: «біла як сніг, рум’яна як кров і чорнява як чорне дерево» та її злу мачуху: «дуже горду й пихату». Вона вчить долати труднощі, вірити у свої сили й завжди залишатися добрими. Адже доброта – це найпотужніша сила проти всіх незгод. Здогадалися про кого йде мова? Так, це «Білосніжка та сім гномів». Друга ж казка про двох добрих сестер: «одна біліша за білу троянду, друга — рум’яніша за червону» і зачарованого принца-ведмедя. Вона також вчить юного читача долати труднощі та окрім цього, у цій казці з’являється ще боротьба зі своїми недоліками. Вони ж у казці зображені у вигляді карлика. Це «Біляночка та Зоряночка». Тож, відкривши книгу, ви з малечею не лише поринете у дивовижний світ, але й спробуєте поборотися зі своїми власними «карликами», якщо такі є.
Чарівні пригоди Г.Х. Андерсена в серії «Класика в ілюстраціях» традиційно починаються з чар: чарівні предмети, чарівні істоти та все нарівні зі звичайними людьми в повсякденному житті. А головний герой — простий солдат — прямолінійний, сміливий, добрий, щедрий. Саме він і вчить юних читачів цих, таких важливих, людських якостей. Здогадалися, що це за казка? Це те саме «Кресало», де безвихідних ситуацій не буває. В іншій казці, з цієї ж серії, також головний герой солдат. Але він не простий, ні-ні, і не золотий. Він — олов’яний. Ця казка вчить бути мужніми й сміливими, щирими й відданими. Це казка в якій добро перемагає зло, а кохання — вічне. Ви правильно думаєте — це все про «Непохитного олов’яного солдатика». Перегортаючи барвисті сторінки, ви поринете в чарівні пригоди, де живуть злі відьми, підступні королі та прекрасні принцеси, а звичайні іграшки можуть по справжньому кохати.
Наступне оповідання канадського письменника Е. Сетона-Томпсона. Не будемо Вас томити, тож одразу скажемо його назву – «Червона Шийка». Це оповідання дуже зворушливе. В ньому автор піднімає питання, які його турбували, та й сьогодні вони залишаються також актуальними. Це не лише розуміння всього живого, але й питання двох поколінь, взаєморозуміння та любові. Хоч теми доволі складні для дитячого сприйняття, та написанні вони легко та просто.
А зараз приготуйтеся відгадувати. По цій книзі неодноразово знімали фільми та створювали мультфільми. Головна героїня — блискуча та неповторна дівчинка. Її дивовижні перетворення вражають, а сміливість та відважність захоплює подих. Здогадались? Це «Аліса в країни див». Казка насичена неймовірними пригодами, а фантазія автора вражає своєю безмежністю. Кожен знайде у ній щось особливе і зрозуміє її по-своєму.
А ця казка асоціюється із зимовими святами, дитинством та різноманітними іграшками. Всесвітньо відомий «Лускунчик» Е. Гофмана продовжує підкорювати серця дітлахів протягом століття. Він вчить вірності, сміливості та відважності. А ще автор дитячою мовою говорить з дітлахами про доволі філософські питання. Ось, наприклад, про відносини людини із зовнішнім світом, її сприйняттям та про те, як діти копіюють поведінку дорослих. Тож не забувайте показувати підростаючому поколінню власний гарний приклад.
Окремого абзацу заслуговують ілюстрації до серії «Класика в ілюстраціях». Адже вони доповнюють казковий світ неймовірно-реалістичними, яскравими та барвистими картинками. Вони гармонійно переплітаються з казками та допомагають їм оживати на сторінках книжок та в уяві дітлахів. Тож з кожною сторінкою ілюстрації стають яскравішими, а пригоди — захопливішими. До того ж, завдяки такому гармонійному поєднанню серія «Класика в ілюстраціях» має подарунковий формат.
Всі теми, які увічнилися на сторінках цих книг, актуальні й сьогодні. Навіть не зважаючи на сотню, чи дві сотні років вони були, є і будуть. І про них треба говорити з дітьми їхньою ж мовою — через яскраві та барвисті казки. Та й взагалі дитинство без казки складно уявити. Можна навіть сказати, що ці два понятті синонімічні та доповнюють один одного, чи навіть наповнюють. Чим? Теплом, добром, різними важливими поняттями. Вони несуть мудрість через століття. І жоден ґаджет не в змозі передати її, навіть якщо йому буде понад 200 років. Тож класика поза часом.