Як зацікавити дитину навчанням

Якщо дитина гарно сприймає матеріал, із цікавістю займається, то й вчитися їй набагато легше й результати набагато кращі. Якщо ж вона сідає займатися через силу, немає розуміння нового матеріалу, то й про результативність годі говорити. Адже без цікавості у пам’яті хоч дорослого, хоч дитини майже нічого не залишається. Тож як зацікавити дитину до навчання?
Щоб дитина з цікавістю та впевнено крокувала країною знань, потрібно допомогти їй. Як? Завжди підбадьорюйте, показуйте власний приклад, разом розбирайте нові теми. Навіть коли у вас багацько справ, відкладіть їх та приділіть увагу дитині. Адже важливим аспектом є й емоційна складова. Дітлахам потрібно знати, що вони не одні, що їм допоможуть і в разі невдачі — не будуть сварити.
Дотримуючись цих порад, пам’ятайте й про ігрові форми навчання. Молодші школярі не можуть сконцентруватися на чомусь одному довше 5 хвилин. Та якщо ви перетворите вправи на цікаві ігри, а задачі в неймовірні пригоди, то гарантовано отримаєте дитячу увагу, запам’ятовування матеріалу та гарні результати. Допомогти у цій, на перший погляд, нелегкій справі можуть новинки видавництва «Активного Розвитку Талантів». Зошити, які вони створили — це справжні помічники, як для дітлахів та їх батьків, так і для вчителів.
Цифри vs Букви
Прописи-шаблони «Цифри» та «Букви» перетворилися зі звичайних зошитів в інтерактивні. Та за своїми QR-кодами приховали для малечі неймовірну кількість пригод з додатковими завданнями та відео-уроками. А на сторінках самого зошита знаходиться мандрівка каліграфічним світом.
Гід по прописам-шаблонам
Перша подорож — це правильне написання літер та цифр. Малеча познайомиться з елементами та за стрілочками прослідкує в яку сторону їх потрібно виводити.
Друга подорож — це асоціативний ряд. Завдяки якому дітлахи відпрацюють механічне і візуальне запам’ятовування букв і цифр.
У зошиті «Букви» до картинок пропонуються слова з втраченими літерами. Діти записують їх за пунктирами. Втрачені букви можуть знаходитися на початку слова, в середині, чи в кінці.
У зошиті «Цифри» малечі потрібно порахувати зображені елементи.
Картинки можна розфарбовувати.
Третя подорож — цифровими технологіями. Просканувавши смартфоном QR-код, дітлахи опиняться на відео-уроці онлайн-вчителя з каліграфії. Він підкаже як правильно виводити цифри й літери та покаже майстер-клас із написання.
Четверта подорож — тренувальна. У наступних рядочках дітки відпрацюють каліграфічне письмо. Почнуть з елементів, слідуючи за крапочкам-помічниками, й поступово перейдуть до самостійного написання цифр і букв.
П’ята подорож — ігрові розмальовки. Дітлахи створять малюнки з елементів та розфарбують їх.
Шоста подорож — «Я крутелик у письмі». За QR-кодом можна роздрукувати додаткові шаблони та цікаві завдання. Завдяки ним, малеча відточить свої каліграфічні навички. До того ж, зошити підбадьорюють: на шаблонах дітки знайдуть значок «Я крутелик у письмі».
Ці прописи-шаблони, немов онлайн-учитель з каліграфії, який допоможе юним школярикам зробити перші кроки у каліграфії більш впевненими та цікавими. Вони захоплюють своєю простотою, легкістю та сучасністю. Завдання побудовані таким чином, що рученята дітлахів не встигають втомитися. Одна сторінка зошита розрахована на один урок. Вправи створені в ігровій формі, а матеріал викладено від простого до складного. Дитина із захопленням поринає в нові каліграфічні пригоди.
Диктанти
Серія «Готуюсь до диктантів» вирішила перетворити цю нелегку справу на захопливу та просту. Адже диктанти супроводжують школярика все його шкільне життя, починаючи з 2 класу. Хоч вчителі й стараються, підбирають цікаві тексти, але диктанти так і залишаються для школярів «кислим яблуком»: начебто корисно та не дуже смачно. Тож зошити-помічники спробували виростити корисне й смачне яблучко. А яке полюбляєте Ви?
Зошити побудовані на основі приємної репетиції. Тобто підготовки до диктанту. Спочатку дітлахи опрацьовують всю тему: виконують різноманітні вправи, що побудовані в ігровому форматі. І лише потім пишуть диктант. Якщо точніше, то в зошиті зібрані всі теми за 2 клас. Вони йдуть у тому ж порядку, в якому вивчаються у школі. Одна тема — це один урок, який розмістився на чотирьох міні-сторінках. На перших трьох дітлахи будуть опрацьовувати орфографію, синтаксис, пунктуацію, фонетику й не лише. А потім, на четвертій, — пишуть диктант. До того ж, завдання ускладнюються поступово, супроводжуються різноманітними ілюстраціями, але спокійними, щоб не відволікати від навчання.
Щоб більше зацікавити юних школяриків та стимулювати їх до навчання, в куточку кожного уроку знаходяться частинки зображення. Їх потрібно вирізати та наклеїти в кінці зошита, щоб вийшла картинка.
А ще на Вас чекає новинка: аудіосупровід диктантів. Він ще більше зацікавить дітлахів та навчить краще сприймати текст на слух. Після кожного диктанту школярики знайдуть тестометр. Він допоможе оцінити знання учнів. Завдяки йому батьки та вчителі побачать на що потрібно звернути увагу при вивченні певної теми. Адже зошити «Готуємось до диктантів» можна використовувати як вдома, так і в школі.
Зошити-помічники «Букви», «Цифри», «Готуюсь до диктантів» допоможуть юним школярикам зацікавитися навчанням та із задоволенням поринути у країну знань. Ще й підкажуть як нею подорожувати. Дітлахи будуть граючись навчатися та маленькими, але впевненими кроками йти тема за темою, підкорюючи нові вершини. А це впевнений крок в успішне майбутнє.