Як нагодувати дитину, яка нічого не їсть?

Дитяче харчування — тема важлива й доволі суперечлива. Раніше існували книжки з дитячої дієтики, де було розписане щотижневе меню для дітей без відхилень у здоров’ї, а також меню для тих, хто страждає на певні захворювання. Зараз такі меню також є, їх складають у певних установах і надають державним дитсадкам, які, в свою чергу, мають цього меню дотримуватися. У нашому дитинстві було прийнято догодовувати дітей, тож зараз бабусі пхають недоїдене у своїх онуків, а ми, сучасні батьки, намагаємося відшукати компроміс між старшим і молодшим поколіннями. Раніше вважалося, що якщо дитина не поїсть, то це катастрофа, вона одразу схудне і взагалі з нею щось станеться. Тепер педіатри кажуть, що не можна годувати дітей силоміць. А надто коли дитина хвора. Під час хвороби її можна взагалі не годувати (якщо вона не просить, звісно), а лише поїти — і вона не те що від голоду не помре, та ще й швидко одужає!

Наразі зростає кількість дітей-вегетаріанців, веганів і навіть сироїдів. Відкриваються приватні дитячі садки для дітей, які перебувають на такому харчуванні. Хай там як, але не вдаватимемося в крайнощі, а визнаємо, що для зростаючого організму вкрай необхідно отримувати всі важливі мікроелементи, мінерали та вітаміни. Інше питання — як саме їх отримувати, і це питання суто особисте для кожної родини. Єдине, із чим не посперечаєшся, це те, що дітям на будь-якому харчуванні необхідно вживати овочі та фрукти. Що робити, якщо дитина їх не їсть, ми писали в одній із попередніх статей .

А що ж робити у випадках, коли дитина відмовляється від «нормальної», як то кажуть батьки, домашньої  їжі?

  •  Переконатися, що дитина не хвора.

Коли починається ГРВІ або грип, як правило, зникає апетит, бо всі системи організму спрямовані на боротьбу з «ворогом». Тож навіть якщо ще немає симптомів захворювання, а дитина відмовляється їсти, зачекайте, можливо це початок хвороби. Тоді ця ситуація нормальна. Заспокойтеся, так має бути.

  • Відстежити, чим харчується дитина протягом доби.

Звісно, якщо дитина дошкільного віку, то ви маєте більше інформації про її харчування, бо вона постійно перебуває під наглядом. Щодо школярів, особливо середньої та старшої школи, то тут контроль батьків значно слабшає. Уранці дитина може відмовлятися від сніданку, вдень після школи казати, що не голодна, а ввечері перекусити чаєм із печивом. Можливо, вона цілий день «на перекусах», тобто на булочках, печиві, бутербродах чи, щонайгірше, на чипсах і сухариках. З молодшими дітьми простіше: вам треба просто прибрати з дому будь-які перекуси й промислові солодощі. А от зі старшими складніше. Проте не вдавайтеся одразу до крайніх заходів, як-от позбавлення кишенькових грошів. Спочатку поговоріть із дитиною. Запропонуйте сніданки, які вона залюбки з’їсть (це може бути смачний фреш, смузі тощо), знайдіть можливість нагодувати домашнім обідом. Пам’ятайте, що головний ворог поганого апетиту здорової дитини — перекуси та мала рухова активність.

  • Звернути увагу на фізичну активність дитини.

Якщо дитина мало рухається й багато сидить, вона не витрачає енергію, а відтак її організм не потребує підживлення. Для дітей будь-якого віку дуже важливо якомога більше гуляти. Нехай школяр зробить уроки ввечері, а після школи погуляє. Заняття спортом мають неабияке значення для зростаючого організму. Після чотиригодинної прогулянки або півторагодинної гри у футбол на свіжому повітрі дитина сама попросить у вас їсти (якщо вона, звісно, не «гуляла» на лавочці з пакетиком чипсів або морозивом).

  • Зважати на смаки й потреби дитини.

Пам’ятайте, що дитина — це людина, особистість, і їй, як і вам, може не подобатись якийсь продукт або консистенція страви. Ви ж не їсте те, чого не любите. Головне, з дитинства виховати правильну харчову поведінку, тоді проблем з харчуванням не буде. Дитина навіть може зовсім відмовлятися від м’яса, або від риби, або від молочних продуктів. І це не катастрофа. Просто треба ретельніше вивчити питання й дізнатися, з яких продуктів можна отримати ті самі речовини. Наприклад, багато білку міститься у бобових, а найбільше — у конопляному молоці (так-так, це не жарти: у багатьох крамницях здорового харчування продаються насіння коноплі, вони не наркотичні, з них можна робити рослинне молоко), 100 грамів конопляного насіння забезпечують добову потребу людини в білку. Кальцій можна отримувати з кунжутного й мигдального молока. Окрім зазначених речовин, ці продукти містять багато інших корисних елементів.

  • Шукати або вигадувати нові рецепти.

Один і той самий продукт може мати зовсім різний смак у різних стравах. А іноді навіть маленькі хитрощі допомагають ввести в раціон дитини корисний продукт. Так, наприклад, Наталя Кобзар, авторка «природовідповідного» харчування, на одній із своїх лекцій розказала, як вона дала скуштувати гарбуза своїй дитині, яка геть відмовлялася навіть нюхати його. Знаючи, що її дитина любить смажену цибулю, вона приготувала страву зі смаженої цибулі й гарбуза, «приховавши» його й подавши цю страву зайнятій грою дитині. Та з’їла залюбки, а лише потім дізналася, з чого була та страва.

Отже, іноді відмова від певного продукту має психологічний характер (можливо, дитина вперше скуштувала його в несмачній страві, або в несприятливій атмосфері, скажімо, в дитсадку), і подавши цю страву «інкогніто», можна подолати цю неприязнь. 

А тепер пропонуємо вам декілька рецептів згаданих вище страв.

Рецепти для дітей, які мало їдять

Рослинне молоко

Насіння та/або горіхи треба замочити в питній воді на ніч. Смачне й дуже корисне молоко виходить з кунжуту, мигдалю, соняшникового й гарбузового насіння . Можна робити окремо кунжутне, мигдальне, конопляне молоко. Уранці слід промити насіння/горіхи, висипати їх у блендер і додати води у співвідношенні 1:3 або 1:4 (що менше води, то більшою буде жирність молока), збити блендером та процідити — корисне рослинне молоко готове до вживання. Його можна зберігати у скляній тарі в холодильнику протягом трьох діб.

Ягідна лляна каша

Треба змішати декілька столових ложок молотого льону, банан, жменю заморожених ягід (полуниця, смородина, малина, чорниця — можна міксувати, експериментуючи зі смаками), столову ложку меду, залити все рослинним молоком або водою і збити у блендері протягом 1-3 хвилин, вилити в тарілку й прикрасити. Якщо ви викладете смайлик або сердечко із тих же заморожених ягідок, дитина залюбки з’їсть таку страву. Лляна каша ідеальна для сніданку, дуже корисна та смачна.

Смузі з пророщеної зеленої гречки

На ранок треба проростити зелену гречку, замочивши її звечора в питній воді на 2 години, потім промивши й залишивши на ніч під вологою марлею. Змішуємо жменю гречки, свіжоморожені ягоди за смаком, мед або фіники, можна додати банан, заливаємо водою або рослинним молоком — смузі готове. 

Какао з конопляного молока

Якщо дитина відмовляється пити рослинне молоко й не хоче їсти ягідну лляну кашу та смузі з пророщеної гречки, запропонуйте їй какао. Слід змішати льон, фіники (2-3 штуки), кероб або какао й залити цю суміш теплим конопляним молоком, збити протягом 1-3 хвилин, процідити крізь сито — какао готове.

На жаль, формат статті не дозволяє дати багато рецептів, але ви можете знайти їх на сайтах здорового харчування, в блоґах і книгах. Згадайте про корисні солодощі, як-от фіникові цукерки, пастила, домашні горіхові батончики тощо. Якщо у вашій родині з’явиться здорова, корисна, а головне смачна (!) їжа, харчування дитини вас неодмінно потішить. Просто потрібно трохи вашого часу й наснаги. Бажаємо здоров’я!