Як допомогти старшокласнику впоратися з хвилюванням перед ЗНО та вступом?

ЗНО перенесли, з друзями не спілкуються, а на носі ще й вступ до вишу. Звичайно, все це вибиває старшокласника з колії та будь-якому батькові хочеться, щоб його дитина менше тривожилася. Як правильно розмовляти з підлітком в такій ситуації – далі.

Зараз, любі батьки, вам потрібно зрозуміти, що вилити душу і висловити всі свої переживання — якраз те, чого дитині зараз не вистачає. Аргументи типу, досить страждати, збирайся, будь уважним, зараз не працюють. Для того щоб заспокоїтися, треба перестраждати ці емоції. А щоб тривожний стан пережити, треба в ньому бути.

Перш за все важливо погодитися з дитиною і сказати: так, те, що зараз відбувається, — це прикро і несправедливо, для нас, дорослих, так само. Спробуйте з дитиною об’єднатися і сказати: «Твої переживання з приводу вишу і мої з приводу роботи дуже схожі. Ти такий не один, нас багато». Такі слова дають дуже потужну підтримку. Важливо розуміти, що нам всім зараз тривожно, дискомфортно і з нами усіма зараз цей вірус чинить дуже несправедливо: він прийшов і псує нам літо.

Дуже важливо, щоб дитина могла висловити страждання і переживання, а рідня в цей момент була настільки доступною для дитини, щоб та змогла сказати все що завгодно про цей вірус, і про всю цю ситуацію, загалом.

Тривога може наростати, тому що і батьки, і дитина спираються на чинники, на які неможливо впливати. А коли ми намагаємося змінити щось, на що ми не можемо впливати, наша тривога посилюється. Наприклад, коли ми переживаємо за оцінку, яку нам поставить учитель, — це поза зоною нашого впливу, оскільки ми вже зробили все, що було можна. Справа залишається за ним, і переживати в цьому випадку означає піддаватися непідконтрольній тривозі.

Тому пропозиція наступна — позначте ті області, на які ви та дитина можете впливати, повірте в це. І тоді тривога почне знижуватися.