Які продукти слід вилучити з раціону дитини?

Усі згодні з твердженням, що батьки прагнуть виростити здорових і щасливих дітей. А як часто дорослі замислюються над харчуванням дитини? Що слід вилучити з щоденного раціону малюка? Які продукти вважаються шкідливими? І як заохотити дитину до здорового харчування?

На ці питання ми відповімо у цій статті!

Так склалося, що сучасна людина вже звикла харчуватися переробленою промисловою їжею, яка багата на насичені жири, цукор, харчові добавки і сіль. Така їжа не приносить користі організму та провокує різні хвороби.

Дієтологи та лікарі-педіатри вважають, що для дітей особливо шкідливими вважаються такі продукти харчування:

  1. Солодощі (шоколадні батончики, тістечка, цукерки, глазуровані сирки), які не несуть ніякої користі дітям. Їх величезна калорійність і хімічні добавки негативно позначаються на стані практично всіх систем організму, а цукор в складі провокує захворювання зубів.
  2. Чіпси та сухарики — хімія та жир є основними компонентами цих «смаколиків», що є надзвичайно шкідливим для дитячого організму.
  3. Копченості (ковбаси, шинка та інші продукти), переповнені консервантів і спецій. У своєму складі містять жири, які досить важко перетравити, а відповідно, не можуть бути присутніми в раціоні дитини. Магазинні копченості небезпечні для здоров’я ще й тому, що в процесі їх отримання використовують рідкий дим, який утворює канцерогени.
  4. Фастфуд: в їжі швидкого приготування майже немає натуральних і корисних речовин для організму. Але присутня велика кількість ароматизаторів, барвників, добавок, підсилювачів смаку та запаху.
  5. Газовані напої та солодкі магазинні соки, які містять багато цукру, барвників і ароматизаторів. До того ж, великий вміст кислоти в газованих напоях сприяє вимиванню з кісток кальцію. Краще надати перевагу мінеральній негазованій воді, трав’яному чаю, домашнім сокам, узварам і компотам.
  6. Консерви (рибні та м’ясні, а також будь-які консервовані фрукти і овочі) — це просто «мертва» їжа з великим вмістом харчових добавок і повною відсутністю корисних мікроелементів. У раціоні маленьких дітей не повинно бути навіть продуктів домашнього консервування.Кетчуп і майонез — фабричні продукти, які містять занадто багато консервантів і підсолоджувачів, щоб давати їх дітям. А ось вживання домашніх соусів у невеликій кількості не принесе шкоди організму малюка.
  7. Напівфабрикати можуть стати знахідкою для багатьох зайнятих мам, але насправді подібна їжа зовсім не підходить дітям. Крім якості магазинних пельменів і котлет, яке є досить сумнівним, слід пам’ятати, що в заморожених продуктах накопичуються шкідливі канцерогенні речовини.

Цей список можна продовжувати ще довго. І, на жаль, шкідливі продукти займають значну частину раціону багатьох сучасних дітей, завдаючи величезної шкоди імунітету та здоров’ю в цілому. Тому батькам варто звернути увагу, що чим довше використовуються шкідливі продукти, тим вище стає небезпека для організму малюка.