Як допомогти дитині полюбити науку

«Моя дитина не хоче вчитися», ― нерідко можна почути подібні скарги від сучасних батьків. Але часто проблема полягає не в дітях, а саме в дорослих із їхніми зависокими вимогами, небажанням (невмінням, браком часу тощо) зацікавити дитину. Натомість діти ― від природи науковці, адже десь у віці одного року вони активно починають досліджувати світ і робити свої відкриття. І цей процес пізнання ніколи не завершиться, якщо батьки оберуть правильну й відповідну до кожного вікового періоду тактику поведінки. 

Любов до науки у дитини виростає з гри, адже для дітей гра є найкращим і найприроднішим способом пізнання світу. І ми зараз не про ігри в гаджетах, хоча й там можна знайти багато корисного. Як щодо наукових подарунків, наприклад? Узяти хоча б глобус, мікроскоп або настільні наукові ігри й набори. З ними дитина відкриє цікавий світ науки, навіть не здогадуючись про те, що вона навчається, адже вона братиме безпосередню участь у дослідженнях та експериментах.

Такі науки, як-от фізика, хімія, біологія можуть бути не лише доступні, а й цікаві для дітей навіть молодшого шкільного віку завдяки ігровим наборам видавництва «Ranok-Creative».

Відкрити та збагнути закони фізики допоможуть, наприклад, такі набори.

«Наука чи магія», що містить усе необхідне для здійснення різноманітних фокусів, які ґрунтуються на фізиці та її феноменах. Дитина зможе не лише продемонструвати дива магії та вразити своїх друзів і батьків, а й серйозно зацікавитися фізичною наукою.

Із набором «Магнетизм» діти матимуть змогу власноруч створити електромагніт і компас та перевірити силу різних магнітів. Таким чином навіть удома вони можуть здійснювати фізичні дослідження й робити відкриття.

Гра «Світ чекає на відкриття» містить усе необхідне для проведення різних наукових дослідів, а також історію деяких винаходів, як-от: повітряної кульки, вентилятора, термоса, фена, клею тощо. Граючи з наборами, діти вивчатимуть закони фізики та знайдуть відповіді на численні запитання: звідки дме вітер, чому повітряна кулька літає, як перелити воду без рук, як рослини п’ють воду, чому настає день і ніч тощо.

Таким чином, проводячи власні досліди й експерименти, майбутні винахідники дізнаватимуться на практиці, як влаштовані деякі пристрої або явища природи. Зробивши власне перше відкриття, дитина захоче й далі дізнаватися, цікавитися, досліджувати й відкривати нове. А світ чекатиме на її винаходи в майбутньому!

Як заохотити дітей до вивчення хімії? Дуже просто, якщо ви дасте їм трохи похімічити. З відповідними наборами такі експерименти будуть цілком безпечні.

Власноруч сконструювати космічну ракету й провести цікавий хімічний дослід із її запуску можна з набором «Літаюча ракета». А якщо дитина зацікавиться й захоче провести декілька хімічних дослідів у себе вдома, то це можна влаштувати за допомогою набору «Хімічні дива». Навіть непідготований експериментатор зробить за допомогою хімічних реактивів «підводний човен», навчиться писати таємні послання, виростить хімічну «змію» й отримає чудові кристалічні візерунки у звичайному желатині!

А от пожартувати з друзями та влаштувати справжню вибухову вечірку можна з набором «Вибухові досліди». У ньому є весь необхідний, а головне, цілком безпечний матеріал для дослідів. Так, за допомогою гри ви залучите дитину до вивчення хімії.

Не менш цікавою здасться дітям біологія, якщо вивчати її у грі й на практиці. 

Набір «Секрети живої природи» дозволить провести низку експериментів і відкрити загадки живої природи. Дитина самостійно за допомогою детальної інструкції створить клітину, підготує живильне середовище для бактерій, побачить, як рослина п’є воду й навіть розбудить дріжджі!

З набором «Досліди з кристалами» діти зможуть виростити кристали мідного купоросу, зробити корону в «діамантах» або «сніг» із солі та ще багато чого.

Якщо дитина не все розуміє на уроках біології, набори «Секрети людського тіла» й «Цікаві експерименти з дослідження ДНК» допоможуть не лише зрозуміти, а й зробити нові відкриття, ще й заохотять дитину до самостійного подальшого вивчення тем. У ході нескладних і безпечних дослідів діти дізнаються, як розділити тканини рослин на клітини й виділити їхню ДНК.

Отже, як бачите, є безліч способів не лише заохотити дитину до вивчення хімії, фізики, біології, а й прищепити їй любов до науки та бажання цікавитися, досліджувати й відкривати.